Lansare „Junior Legal Academy”

În data de 26 mai 2022 asociația VeDem Just a lansat proiectul de educație juridică pentru cei mici, „Junior Legal Academy”. Este al 30-lea proiect dezvoltat de asociația în cadrul celor șapte ani de existență. Evenimentul a avut loc în laboratorul de educație juridică amenajat de asociația în Liceul Teoretic „Marin Preda” din București, sector 6.

Avem drepturi de când ne naștem. Pe măsură ce creștem, dobândim responsabilități și ne revin obligații. Drepturile și obligațiile fac parte din viața noastră, ele ne definesc libertatea. Dacă sunt respectate, fiecare individ este protejat și ordinea în societate este menținută. Deoarece legile sunt redactate într-un limbaj tehnic, ele trebuie „traduse” astfel încât oricine să le înțeleagă. Pentru că ne dorim copii și tineri responsabili, informația legală trebuie să ajungă la ei cât mai devreme și, desigur, adaptată la nivelul lor de înțelegere. Exact asta își propune proiectul „Junior Legal Academy”: comunicarea informațiilor despre lege și justiție într-o manieră ușor de înțeles de prichindei (7-10 ani) și de juniori (10-14 ani).

Până acum, în cadrul proiectului s-a întocmit broșuraSunt copil. Ce drepturi am?”, bazată pe Legea nr. 272/2004 cu privire la protecția și promovarea drepturilor copilului și Convenția ONU cu privire la drepturile copilului (ratificată de România prin Legea nr. 18/1990). Ea este însoțită de o prezentare video a drepturile copiilor, explicată de elevii Liceului Teoretic „Marin Preda” din capitală și de un interviu cu judecătorul Cristi Danileț, mentorul programelor de educație juridică pentru elevi în România și Republica Moldova. Urmează să fie alcătuite prezentări tematice în format Power Point pe înțelesul celor mici.

De asemenea, în pagina de web special dedicată acestui proiect, au fost reamintite materialele alcătuite pe înțelesul copiilor de către alte organizații: Convenția ONU, Drepturile digitale, Declarația Universală a Drepturilor Omului,  Codul penal, Carta pentru cetățenie democratică.

Au fost prezenți la eveniment: din partea asociației VeDem Just – Lucian Checheriță (președinte), Cristi Danileț (coordonator proiect), Gianina Clop (membru); din partea Liceului – Marian Udroiu (director), Lucia Paraschivescu (profesor de educație civică), Otilia Guli (președinte Asociația Părinților) și elevi ai acestei unități școlare. Copiii implicați au fost Denis, Diana, Clara, Andreea, Carmen și Marenca.

Junior Legal Academyeste al 30-lea proiect gândit de asociația VeDem Just ca parte a programului național EDUIURIS – educație juridică pentru copii și tineri, dezvoltat începând cu anul 2016.

Urmărește-ne:
0