foto: ktul.com
La 14 septembrie 2020 începe şcoala, dar altfel decât eram obişnuiţi. Asociaţia VeDem Just – promotor al educaţiei juridice pentru elevi – are un mesaj tranşant cu privire la respectarea regulilor în unităţile de învăţământ.
Pentru elevi: şcoala este locul în care vă formaţi ca oameni. Educaţia este absolut necesară pentru voi şi pentru cei din jurul vostru. Aveţi un mare noroc că deja sunteţi familiarizaţi cu tehnologia modernă: utilizaţi-o la maximum, dar în beneficiul tuturor! Poate că unora nu vă place şcoala – asta e, în viaţă nu faci întotdeauna ceea ce îţi place, faci de cele mai multe ori ceea ce trebuie sau îţi este de folos. În România sunt obligatoriu de urmat 10 clase. După aceea voi decideţi dacă mergeţi în continuare la şcoală sau vă apucaţi de muncă. Dar muncă cinstită, căci altfel ne vedem la Tribunal.
Pentru părinţi: trimiteţi-vă copiii la şcoală şi lăsaţi teoriile conspiraţiei! Împiedicarea unui copil să meargă la şcoală este infracţiune în România. Învăţaţi-i în schimb să fie disciplinaţi, să se dezinfecteze, să păstreze distanţa fizică cât de mult pot. Spuneţi-le că profesorii trebuie respectaţi şi protejaţi. Învăţaţi-i că fiecare elev este important şi că nimeni nu trebuie să facă vreun rău altuia. Respectând regulile, copiii se protejează pe ei şi vă protejează şi pe dvs. Un copil care nu respectă regulile igienice la şcoală şi vine acasă bolnav devine un risc pentru părinţi şi bunici. Obişnuiţi-vă cu acest gând: de acum încolo, fiecare zi, reprezintă un risc de îmbolnăvire pentru familia dvs. Limitaţi-l respectând regulile! Asiguraţi-vă că însuşi profesorul respectă aceste reguli. Solicitaţi şcolii să păstreze igiena: de la poartă la toaletă, de la cancelarie la sala de clasă şi cea de sport. Cereţi profesorului să vegheze ca şi ceilalţi copii să respecte regulile. Nu e de joacă! Viaţa este serioasă, iar infestarea poate fi fatală.
Pentru profesori: şcoala nu este doar un loc de muncă pentru dvs. Este locul în care clădiţi viitorul. Or, viitorul nu poate fi decât al democraţiei şi legalităţii, iar asta nu înseamnă că fiecare face ceea ce vrea, ci numai ce îi este îngăduit de lege astfel încât să evolueze în siguranţă fiecare individ cu care interacţionăm. De aceea, învăţaţi-vă elevii să respecte regulile! Nu admiteţi abateri de la lege şi regulamente – acesta nu mai este un aspect de legalitate, ci de acum chiar este o chestiune de viaţă şi de moarte. Învăţaţi rapid să utilizaţi tehnologiile moderne: nu e o ruşine că nu ştiţi asta, iar primii de la care puteţi învăţa sunt chiar elevii dvs. Da, există riscul să fiţi pozaţi sau filmaţi pe ascuns, părinţii să vă urmărească lecţiile sau să intre hackeri în grupul online unde vă ţineţi ora pentru a vă batjocori – tot ce trebuie să faceţi, este să vă asumaţi că sunteţi dascăli: oricine vă poate filma sau înregistra pe ascuns şi în clasă, şi online, dar dacă modul de predare va fi unul profesionist, dacă stăpâniţi mecanismele tehnice şi veţi învăţa procedurile judiciare prin care vă puteţi apăra, nu vor fi probleme. Nu aşteptaţi să facă cineva ceva pentru dvs, asta nu se va întâmpla. Statul nu intervine în modul în care prezentaţi conţinutul materiei de predat către elevi. Nu mai e timp de plânset şi reproşuri la adresa altora sau de căutat vinovați: sunteţi dascăli, sunteţi formatori de caractere. Aşa că este timpul să fiţi parte a soluţiei, nu a problemei!
Începerea şcolii în condiţiile actuale este o provocare fantastică pentru toţi. Comunitatea nu este indiferentă la modul în care se va desfășura învăţământul de acum încolo.
Echipa VeDem Just urează succes tuturor profesorilor, elevilor şi părinţilor!
Judecător Cristi Danileţ