CtEDO condamnă România care nu recunoaște un handicap sever

La data de 8 febr. 2022, CtEDO a condamnat România în cauza Jivan pentru că o persoană cu dizabilități severe, dovedite, a fost încadrată într-un grad de handicap ușor, fără a i se acorda dreptul de a avea un asistent zilnic.

Un român în vârstă de 85 de ani locuia la etajul patru al unui imobil și suferea de cataractă, pierderea auzului, incontinență; cântărea în jur de 45 kg; la un moment dat, un picior i-a fost parțial amputat. După puțin timp a rămas imobilizat la pat, fiind incapabil să manevreze scaunul cu rotile. În activitățile sale zilnice era ajutat de fiul său. Conform Legii nr. 448/2006, nivelurile de handicap sunt: ușor, mediu, accentuat și sever, iar dacă handicapul este grav persoana are dreptul la un asistent personal. Reclamantul a fost încadrat doar într-un grad de handicap mediu. A pierdut procesele din România, după care s-a adresat CtEDO pentru că autoritățile i-au încălcat dreptul la viața privată, căci l-au privat de autonomie, forțându-l să intre în izolare.

CtEDO a reținut că prin Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități se recunosc persoanele cu handicap ca subiecți cu drepturi depline. În cazul de față, serviciile sociale au estimat că persoana ar fi fost în măsură să se gestioneze singură, în contradicție cu situația reală demonstrată de cel în cauză. Dreptul reclamantului la autonomie și la respectarea demnității sale nu au fost luate în considerare de autorităților naționale. Curtea a constatat că nici condițiile de viață, nici lipsa unor persoane de sprijin, nici faptul că acesta și-a pierdut piciorul la vârsta de 85 de ani, nu au fost menționate în deciziile autorităților. Ca urmare a acestor decizii, reclamantul a fost lăsat să se descurce singur, iar autoritățile nu i-au oferit nicio modalitate practică alternativă pentru a-i asigura sprijinul constant de care avea nevoie.

CtEDO a decis că autoritățile române nu au luat măsuri pentru a asigura reclamantului o protecție efectivă a dreptului său la respectarea vieții private. Prin urmare, s-a încălcat dreptul la viață privată în art. 8 din CEDO.

Urmărește-ne:
0