Grefieri instruiți pentru a preda non-formal educație juridică

La solicitarea Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial, VeDem Just a organizat sâmbătă,  29 ianuarie 2022, o sesiune online de instruire destinată grefierilor care doresc să predea în mod non-formal educația juridică elevilor din învățământul preuniversitar.

Cursul intensiv de instruire a fost special conceput și susținut de judecătorul Cristi Danileț. În cadrul acestuia s-a prezentat proiectul de educație juridică desfășurat de profesioniștii dreptului care participă non-formal la ore în unitățile școlare, s-a amintit de disciplina opțională de educație juridică predată formal de profesori în 125 de școli și licee, s-a prezentat noua lege care prevede introducerea competențelor juridice pentru elevii din clasele I-VIII.

Au fost prezentate tehnicile și metodele de predare pentru elevi a educației juridice în mod non-formal, pentru ca lectorul să poată adapta cunoștințele sale la nivelul elevilor aflați în auditoriu, să facă întâlnirea mai interesantă și atractivă. Au fost date exemple de spețe ce pot fi prezentate elevilor și resursele online ce pot fi utilizate cu succes. S-a abordat tematica ce trebuie atinsă la astfel de ore cu elevii: libertatea și legea, importanța juridică a împlinirii vârstelor de 10, 13, 14, 16 și 18 ani, pericolele pe internet și darkweb, aspecte de viață privată și intimă, violența domestică, bullyingul, cyber-bullyingul  și violența școlară, delincvența juvenilă, divorțul cu minori,  relațiile de muncă privind minorii, consumul și traficul de substanțe interzise.

De acum, grefierii se vor alătura celorlalți voluntari care au întâlniri cu elevii din mai multe județe ale țării pentru a explica pe înțelesul lor principalele reguli aplicabile în familie, pe stradă, la școală, în online, în relația cu autoritățile. Scopul acestor întâlniri este de a promova respectul față de lege și justiție și pentru a-i responsabiliza ca cetățeni, arătând copiilor că libertatea înseamnă atât drepturi, cât și responsabilități, iar acestea din urmă cresc odată cu înaintarea în vârstă.

Reamintim că VeDem Just, asociație alcătuită din juriști, cadre didactice și elevi, este promotor al educației juridice în școlile din România și Republica Moldova. Membrii săi au participat la întâlniri de educație juridică nonformală pentru 20.000 de elevi, au distribuit peste 30.000 de ghiduri „Elevul și Legea” în școlile din România și 2000 de ghiduri „Legea pe-nțelesul elevilor” în școlile din Moldova și au instruit peste 200 de profesori pentru a preda în mod formal acest opțional.

Urmărește-ne:
0