CEDO a condamnat Rep. Moldova ieri, 29 iunie 2021, în cauza cauza Falun Dafa și alții pe motiv că interzicerea simbolului care seamănă cu o zvastică și desființarea organizațiilor încălcă dreptul la libertatea de conștiință, religioasă și de credință și libertatea de întrunire și asociere.
Două organizații care promovează practica spirituală „Falun Gong”, al căror scop este de a atinge spiritualitatea prin corectitudine morală, exerciții și meditație, au ca simbol zvastica. Un ONG a cerut desființarea lor pe motiv că prin acest simbol ele promovează nazismul și propagă ura. Curtea Supremă de Justiție le-a interzis simbolul și a desființat cele două organizații, iar Ministrul justiției a dispus înscrierea simbolului într-un Registru al materialelor extremiste.
Cele două organizații s-au adresat Curții Drepturilor Omului. Imediat, Agentul Guvernamental al Rep. Moldova a cerut CSJ revizuirea soluției inițiale. Ca urmare, SCJ și-a anulat propria soluție pentru încălcarea art. 9 și 11 din CEDO, astfel că s-a respins cererea ONG-ului de a se interzicere simbolul respectiv și desființarea organizațiilor.
Curtea de la Strasbourg a condamnat statul moldovenesc pentru două motive: (1) deși CSJ a constat încălcarea CEDO, ea nu a acordat nicio despăgubire victimelor și (2) că Ministerul Justiției a refuzat să elimine simbolul respectiv din Registrul materialelor extremiste, astfel că, de fapt, ultima hotărâre a CSJ nu a fost executată.
Zvastica are origini spirituale orientale. Falun Gong este practicat în zeci de țări, inclusiv în România, dar este interzis în țara de origine, China, în momentul când numărul de practicanți Falun depășise numărul de membri ai Partidului Comunist. O anumită formă a svasticii a fost folosită de naziști în cel de al doilea Război Mondial. Utilizarea acelui semn este interzisă în România prin OUG 31/2002.