Pe data de 4 aprilie a intrat în vigoare Legea nr. 55/2021 care modifică normele juridice privind evaziunea fiscală: de acum, cei care produc un prejudiciu de până la 100.000 euro pot scăpa de închisoare dacă achită prejudiciul.
Până acum, legea prevedea:
– închisoare 3-10 ani pentru cel care stabilește cu rea-credință impozitele, taxele sau contribuțiile pentru a obține, fără drept, sume de bani de la stat. Asocierea mai multor persoane în acest sens se pedepsește cu închisoare 5-15 ani;
– închisoare 2-9 ani pentru cel care, pentru a se sustrage de la plata datoriilor către stat, ascunde bunurile impozabile, falsifică sau distruge documente contabile, face declarații fictive, ține contabilitate dublă. Dacă prejudiciul este peste 100.000 euro, pedeapsa urcă până la 13 ani închisoare; pentru prejudiciul de peste 500.000 euro, pedeapsa urcă până la 15 ani închisoare.
De acum, se face cazier penal infractorului, dar sancțiunea va fi :
- obligatoriu amenda penală, dacă prejudiciul este până la 50.000 euro și este recuperat integral în cursul procesului penal;
- fie închisoare, fie amenda penală, dacă prejudiciul este până la 100.000 euro și este recuperat integral în cursul procesului penal.
Noutate absolută: când în cursul procesului se plătește integral prejudiciul+20%, precum și dobânzile și penalitățile către stat, atunci fapta nu se mai pedepsește, dosarul se închide fără nicio consecință negativă asupra infractorului. Dacă sunt mai mulți infractori care împreună au comis fapta și numai unul plătește, asta profită tuturor.
Menționăm că această lege a fost verificată de două ori de Curtea Constituțională: o dată prin Decizia nr. 147/2019 care a fost admisă și a generat rediscutarea legii în Parlament, a doua oară prin Decizia nr. 101/2021 care a dat undă verde noii legi.
Legislație: Legea nr. 241/2005 privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
Lucian Checheriță, Cristi Danilleț