Ghidul de educație juridică: în limba rromani

De Ziua Minorităților Naționale – sărbătoare națională declarată pe data de 18 decembrie, prin Legea nr. 247/2017 – asociația VeDem Just lansează manualul de educație juridică, scris de Cristi Danileț, în limba rromani, dialectul carpatic (central). Traducerea și glosarul legislativ au fost asigurate de tânărul Daniel-Samuel Petrilă, coordonator al revistei de cultură și atitudine „Rromano Vak”.

Ghidul poate fi descărcat în limba română de AICI, iar în limba rromani de AICI. El prezintă principalele reguli ce trebuie cunoscute de minori pentru a deveni responsabili începând cu împlinirea vârstei de 14 ani. Este pentru prima dată când un astfel de instrument legislativ apare în țara noastră pentru minoritatea romă.

Informații adiacente: Această zi marchează faptul că pe 18 decembrie 1992 a fost adoptată la nivel ONU Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice. Din anul 2005, ea beneficiază de un comentariu oficial. În România sunt 20 minorităţi etnice: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.

Urmărește-ne:
0