CJUE: Youtube nu răspunde pentru materiale urcate cu încălcarea dr.autor

CJUE a decis acum două zile în ce limite răspund operatorii de platforme online pe care sunt urcate materiale cu încălcarea drepturilor de autor de către utilizatori.

Într-o cauză, un producător de muzică a dat în judecată YouTube pentru că în anul 2008 a permis urcarea unor fonograme asupra cărora pretindea că deține drepturi – este vorba de înregistrări făcute de persoane private la un concert al artistei Sarah Brightman şi urcate în platformă. În altă cauză, o  editură internaţională a introdus o acțiune judiciară împotriva Cyando care operează o platformă de stocare gratuită a fişierelor, care pot fi apoi descărcate de cei care au primit linkul corespunzător – editura s-a plâns că au fost urcate aici trei manuale de medicină asupra cărora deţine drepturi exclusive.

CJUE a decis că operatorii de platforme unde utilizatorii încarcă materiale nu pot fi consideraţi că ar comunica ei înșiși publicului conținuturile respective, cu excepția cazului în care acești operatori contribuie, dincolo de simpla punere la dispoziție a platformelor, la acordarea accesului publicului la astfel de conținuturi – de exemplu, când află în urma propriilor verificări sau este notificat în mod temeinic că pe platforma respectivă este urcat un material concret cu încălcarea drepturilor de autor şi refuză să blocheze accesul la el. Este posibil ca pe calea unei ordonanţe preşedinţiale să fie obligat operatorul platformei să şteargă materialul sau să blocheze accesul la e, dacă a fost notificat în prealabil şi nu a luat măsuri.Legislaţie: Directiva 2019/790 privind drepturile de autor pe piaţa digitală, Directiva 2000/31 privind comerţul electronic, Directiva 2004/48 privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. În legislația României, drepturile de autor sunt protejate prin Legea nr. 8/1996.

Urmărește-ne:
0