
În cauza Karuyev c. Rusia, CtEDO a decis pe data de 18 ian.2022 că fapta de a scuipa pe o fotografie a unui politician în urma realegerii acestuia este o expresie a opiniei politice.
Cu o zi înainte de învestirea lui Putin ca președinte al Rusiei în 2012, reclamantul a montat o piatră funerară cu două garoafe la care a pus portretul lui Putin și apoi l-a scuipat. Autoritățile nu au intervenit. La patru ore după, a fost amendat pentru lipsă de respect față de societate, iar după două săptămâni a fost condamnat pentru încălcarea ordinii publice și încarcerat 15 zile. Instanțele au argumentat că „forma de exprimare nu ar trebui să degradeze onoarea și demnitatea unei persoane, în special onoarea și demnitatea președintelui Rusiei, ales de popor”.
CtEDO a constat că a fost încălcat dreptul la libera exprimare prevăzut de art. 10 din CEDO. A reamintit că libertatea de exprimare constituie unul dintre fundamentele democrației și se aplică nu numai ideilor care sunt primite favorabil sau considerate inofensive sau indiferente, ci și celor care jignesc, șochează sau deranjează; sunt protejate nu numai substanța ideilor exprimate, ci și forma în care acestea sunt transmise.
În speță, CtEDO a reținut că prin gestul său, reclamantul și-a exprimat opinia politică față de realegerea președintelui țării. Fapta sa nu este incriminată în legea rusească, care cere un act de huliganism ce a cauzat sau ar putea provoca tulburări publice, violență, indignare sau comentarii negative din partea trecătorilor, aspecte nedovedite în cauză.