CtEDO: respingere justificată a reînființării PCR

Prin decizia din 21 dec. 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins ca inadmisibilă plângerea formulată împotriva României de către Comitetul de organizare și înregistrare a Partidului Comunist Român.

În anul 2014, Tribunalul București a respins cererea de înregistrare ca partid politic a PCR, în temeiul Legii nr. 14/2003, iar soluția a fost menținută de Curtea de Apel București. Mai departe, Comitetul a formulat plângere la CtEDO, pe motiv că i se încalcă dreptul la asociere prevăzut de art. 11 din CEDO.

Curtea de la Strasbourg a arătat că nu a avut loc o astfel de încălcare. Chiar dacă experiența comunismului totalitar sau ideologia marxistă nu sunt în sine motive de respingere a cererii de înființare a unui astfel de partid, totuși reclamantul nu s-a disociat concret și în întregime de vechiul P.C.R. Astfel, instanța românească a demonstrat că statutul partidului încalcă ordinea democratică a țării. S-a dorit a se preveni ca o formațiune politică care a abuzat grav de poziția sa pe o perioadă lungă de timp, prin instituirea unui regim totalitar, să abuzeze în viitor de drepturile sale. În spatele refuzului de a accepta înființarea unui astfel de partid se afla voința de a contracara o acțiune, chiar dacă numai potențială, de încălcare a principiilor statului de drept și a fundamentelor democrației.

În România sunt înființate până acum două partide comuniste: Partidul Comuniștilor (pct. 95) și Partidul Comunist Român – sec. XXI (pct. 135).

Urmărește-ne:
0