
Pe data de 7 septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât în cauza MP c. Portugaliei că un soț aflat în procedura de divorț nu a încălcat art. 8 din CEDO atunci când a prezentat mesajele soției în instanță pentru a-și susține cauza.
Soția, rezindentă în Spania, a reclamat că i s-a încălcat dreptul la respectarea vieții private și a secretului corespondenței de către fostul soț portughez, pe motiv că acesta a accesat mesajele electronice pe care ea le-a avut pe un site matrimonial şi că le-a prezentat, fără consimțământul său, în cadrul procedurii de atribuire a autorității părintești și a procedurii de divorț. Curtea de Apel din Lisabona a constatat că, în timpul mariajului, soția îi oferise soțului său acces deplin la mesajele pe care le-a păstrat pe site-ul de matrimoniale și că, din acel moment, aceste mesaje făceau parte din viața privată a cuplului.
CtEDO a decis că nu a fost nicio încălcare a dreptului la viaţă privată sau a corespondenţei. Efectele divulgării mesajelor în cauză asupra vieții private a reclamantei au fost limitate: aceste mesaje au fost dezvăluite numai în contextul unor proceduri ale părţilor şi accesul publicului la dosarele unei astfel de proceduri este restricționat. Prin urmare, Curtea nu văzut niciun motiv serios în speță pentru a înlocui opinia sa cu cea a instanțelor naționale.
CEDO a fost ratificată de România prin Legea nr. 30/1994. Art. 8 se referă la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondentei oricărei persoane.