CtEDO: plângerea lui Dragnea, inadmisibilă

CtEDO a respins azi ca inadmisibilă plângerea formulată de Nicolae-Liviu Dragnea împotriva României cu privire la contestarea executării pedepsei de doi ani închisoare.

În mai 2015, reclamantul, fost președinte al Camerei Deputaților și fost președinte al PSD, a fost condamnat de la o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. În aprilie 2016, ICCJ a considerat că este întemeiată condamnarea și a decis definitiv o pedeapsă de doi ani cu suspendare, având în vedere că infracțiunea  a fost comisă în timpul unei campanii electorale. Toți judecătorii care au compus completul de judecată care au luat parte la pronunțare au semnat procesul verbal al hotărârii care a fost redactat în aceeași zi. În lunile mai și iunie 2016, doi dintre judecători s-au pensionat înainte de a da motivarea care a fost redactată de magistratul asistent care a participat la toate audierile. Ca urmare, motivarea a fost semnată de către președintele ÎCCJ în locul celor doi magistrați pensionați.

În aprilie 2017 Dragnea a contestat executarea hotărârii, pe motiv că judecătorii pensionați nu mai erau prezenți la momentul semnării hotărârii și că, în consecință, motivarea hotărârii nu mai era rezultatul unui acord al tuturor membrilor completului de judecată. Contestația sa a fost respinsă. Ulterior, el s-a adresat CtEDO invocând încâlcarea art 6 din CEDO.

CtEDO a respins plângerea sa ca inadmisibilă. Astfel, Curtea a constatat că reclamantul nu s-a plâns de soluția dată împotriva sa în 2016, ci de soluția dată în 2017 cu privire la contestația la executare care viza modul de soluționare a chestiunii semnării hotărârii de condamnare. Or, în contestația la executare nu s-a analizat fondul cauzei, astfel că cele invocate nu privesc domeniul la care se referă art. 6 din CEDO, dreptul la un proces echitabil.                                                                                                                            

Urmărește-ne:
0