Legea SIIJ2: cerem președintelui să nu o promulge

Comunicat de presă: Societatea civilă și asociațiile de magistrați cer Președintelui țării să nu promulge legea care desființează doar formal SIIJ.  Procesul legislativ este opac și grăbit fără motiv.

Asociațiile Declic, Funky Citizens, Vedem Just și asociațiile profesionale Forumul Judecătorilor din România, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor trag un semnal de alarmă asupra modului în care puterea legislativă continuă procesul opac și accelerat de adoptare a proiectului de lege care desființează doar formal SIIJ.

La mai puțin de 24 de ore de la trimiterea legii către Senat, Comisia juridică a stabilit  dezbateri cu reprezentanții Ministerului Justiției și ai sistemului judiciar, cu asociațiile profesionale și  societatea civilă, fixând termen de depunere a amendamentelor tot în aceeași zi. Asociațiile profesionale și societatea civilă nu au fost anunțate despre dezbatere, ci au aflat despre acestea consultând ordinea de zi a Comisiei. 

Practic, în mai puțin de o zi, asociațiile profesionale și societatea civilă ar fi trebuit să afle despre dezbateri, să pregătească opinii și să se prezinte la Senat pentru a participa la ședința Comisiei Juridice. Acest mod de a acționa demonstrează faptul că se intenționează aprobarea proiectului de lege în regim de urgență, fără a se ține cont în vreun fel de opinia magistraților sau a cetățenilor. 

Deși am atenționat public, constatăm că proiectul de lege nu respectă avizele anterioare ale Comisiei de Veneția,  rapoartele MCV și opiniile GRECO, nu rezolvă deficiențele constatate în cazul SIIJ și nu rezolvă, în niciun fel, problemele generate de înființarea SIIJ. De aceea, solicităm puterii legislative să temporizeze adoptarea legii până la momentul emiterii noului aviz de către Comisia de la Veneția și președintelui României să nu promulge un act normativ care nu rezolvă, în niciun fel, deficiențele constatate și în cazul SIIJ.

În acest context, asociațiile Declic, Funky Citizens, Vedem Just și asociațiile profesionale Forumul Judecătorilor din România și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor subliniază faptul că adoptarea actului normativ, în timp ce este în derulare un proces de analiză din partea Comisiei de la Veneția este cel puțin îngrijorătoare, neexistând niciun motiv obiectiv care să justifice graba și lipsa de transparență a procesului legislativ.

Asociația Funky Citizens

Asociația Declic 

Vedem Just

Forumul Judecătorilor din România 

 Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor 

 Inițiativa pentru Justiție

Urmărește-ne:
0