Asociația VeDem Just aduce la cunoștința publicului hotărârea pronunțată la data de 05.03.2020 de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Munteanu și alții contra României prin care țara noastră a fost condamnată pentru că autoritățile române, mai exact autoritățile penitenciarelor nu au respectat o hotărâre judecătorească definitivă prin care s-a dispus ca reclamanții aflați în detenție să participe la înmormântarea unor rude apropiate.
Astfel, cei patru reclamanți aflați în detenție au formulat cereri autorităților penitenciare și au cerut permisiunea de a părăsi închisoarea pentru a participa la înmormântarea unor membri de familie, în speță părinții acestora. Comisia de recompensă a închisorii a respins cererile și în consecință reclamanții s-au adresat judecătorului de drepturi și libertăți care prin hotărâre a dispus ca aceștia să participe la înmormântare. Deși exista o hotărâre judecătorească definitivă, autoritățile penitenciarului au refuzat să-și dea acordul pentru participarea reclamanților la înmormântare.
Reclamanții s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului. Judecătorii de la Strasbourg au constatat că, deși exista o hotărâre judecătorească definitivă pronunțată, autoritățile penitenciarului nu s-au conformat dispoziției instanței și au restricționat reclamanților dreptul de a participa la înmormântare. Ca urmare, judecătorii europeni au decis că măsura privind refuzul reclamanților de a părăsi penitenciarul și a participa la înmormântarea unui membru apropiat din familie trebuie analizat ca o ingerință a dreptului persoanei în cauză la respectarea vieții sale de familie.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcarea art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și a obligat Statul Român ca în termen de trei luni să plătească fiecărui reclamant suma de 3000 de euro cu titlu de daune materiale și morale.
Hotărârea CEDO este disponibilă în limba franceză AICI.
Roxana Zaharie,
Voluntar VeDem Just
0745 808 707
Asociația VeDemJust s-a constituit în anul 2015. Scopul său este promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Principalul său proiect este EDUIURIS – educația juridică pentru copii și tineri.