UPDATE! Clujul, județ pilot: 30 de școli au acceptat opționalul de educație juridică

UPDATE 31.08.2020: Lista actualizată unde se va preda opționalul în judeţul Cluj AICI – 30 de şcoli cu 54 de clase, adică 1427 elevi şi 40 de profesori.

19.02.2020 COMUNICAT DE PRESĂ. Asociația VeDem Just are bucuria să anunțe public că în județul Cluj un număr de 24 de unități școlare au acceptat materia „Educație juridică”, care este inclusă în curriculum la decizia școlii. Materia va fi predată începând din toamnă de către cadre didactice deja angajate în școli. Profesorii vor fi specializați printr-un curs intensiv organizat de asociație, iar elevii vor primi gratuit manuale. Clujul va deveni un model pentru celelalte județe.

Săptămâna trecută s-a încheiat procedura de ofertare și alegere a materiilor opționale pentru învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021. Într-o conferință de presă susținută astăzi la sediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj, domnul inspector general Valentin Cuibus și domnul inspector școlar Hadrian Arion au anunțat că de la toamnă educația juridică va fi predată în 29 de școli din județ, la 53 de clase, de către 39 de profesori, pentru 1402 de elevi. Materiei i se va aloca o oră pe săptămână, timp de două semestre.

Asociația VeDemJust este cea care a pus la dispoziția tuturor școlilor din România propunerea programei pentru materia opțională educație juridică. Ea va dona ghiduri de educație juridică pentru toți elevii care vor studia această materie. Împreună cu Baroul Cluj, asociația va organiza în această vară un curs de specializare în educație juridică a profesorilor doritori să predea această materie în școli. La inițiativa Facultății de Drept Dimitrie Cantemir din Cluj, va organiza în luna aprilie 2020 la Cluj-Napoca prima ediție a concursului de educație juridică „I ❤ rule of law” dedicat liceenilor din Transilvania. În mod similar, la inițiativa Universității Spiru Haret din Constanța, va organiza în luna mai 2020 a patra ediție a concursului de educație juridică pentru liceeni „Know the Law”. 

În vara acestui an se va organiza și cea de-a doua ediție a taberei pentru liceeni Legal Academy (urmăriți educatiejuridica.ro pentru noutăți) unde elevii vor fi pregătiți să devină Ambasadori ai educației juridice în școli și care vor avea ca misiune principală deschiderea de Cluburi Prietenii Legii.

Opționalul de educație juridică predat în mod regulat în școli va fi completat de întâlnirile pe care oamenii legii și studenții la drept le au cu elevii în tot cursul anului, în baza Protocolului de implementare a educației juridice semnat între Ministerul Educației și Ministerul Justiției în anul 2013 și reînnoit în anul 2017. Pentru aceasta, este nevoie de simpla solicitare a unui director, profesor, asociații de părinți sau colectiv de elevi. De asemenea, în săptămâna „Școala Altfel” elevii sunt așteptați în vizite la instanțele judecătorești.

Informații de background: Acum doi ani materia „educație juridică” era studiată formal doar în patru școli din România; în anul școlar curent numărul unităților școlare a crescut la 20. Organizația VeDem Just este alcătuită din tineri juriști și profesori și este special concepută pentru a susține programul de educație juridică adresat copiilor și tinerilor – mai multe detalii pe www.vedemjust.ro. Educația juridică este o materie unde elevii vor afla despre reguli legale aplicabile la școală, în familie, pe stradă, în mediul online, în contact cu organele statului, insistându-se pe responsabilități, proceduri, organe competente, sancțiuni, efecte – toate resursele sunt disponbile online gratuit la www.educatiejuridica.ro. 

Lucian Checheriță,

Președinte Asociația VeDem Just

Asociația VeDemJust a fost înființată în anul 2016. Scopul său este promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Organizaţia este concepută ca un think tank pentru întreg sistemul de justiţie, pornind de la învăţământul juridic, continuând cu instituţiile juridice şi terminând cu profesioniştii care îşi desfăşoară în mod direct sau sunt auxiliari în sistemul de justiţie. Asociaţia desfăşoară şi acţiuni de tip watchdog alertând decidenţii, sistemul şi opinia publică cu privire la chestiunile ce intră în sfera sa de activitate.

Urmărește-ne:
0