Sorin Cîmpeanu, dovedit plagiator, trebuie să plece de la Ministerul Educației

Acum două luni România a contribuit la adoptarea unui instrument european menit să întărească integritatea în sistemul de învățământ: „Recomandarea (2022) 18 privind combaterea fraudei în sistemul de educație”. Este un angajament internațional făcut de Comitetul Miniștrilor din cadrul Consiliului Europei, pe care ni l-am asumat, benevol. Se așteaptă de la noi punerea sa în practică imediat.

Astăzi, membrii VeDem Just au asistat la dezvăluirea unei fapte de plagiat a celui care ar trebui să fie liderul sistemului de învățământ din România, care promovează valorile unui educații de calitate și de la care se așteaptă reformarea. Publicația online Pressone a relevat că ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, în calitate de cadru universitar, și-a însușit în urmă cu mai mulți ani lucrarea ce aparținea altor cadre universitare. Dezvăluirea oferă publicului o explicație rațională cu privire la faptul că, în calitate de ministru, Sorin Cîmpeanu girează chiar în această perioadă un proiect al noii legi a educației prin care faptele de plagiat sunt amnistiate în trei ani de la data comiterii, deși societatea civilă a reacționat dur împotriva acestei propuneri.

În asemenea condiții, VeDem Just constată că dovezile oferite de presă sunt suficiente pentru a se stabili că ministrul educației a încălcat regulile de bună conduită în cercetarea științifică reglementate de Legea nr. 206/2004. O astfel de abatere este și infracțiune, conform art. 197 din Legea nr. 8/1996, dar dată fiind trecerea timpului răspunderea penală este prescrisă. Ca urmare, profesorul Cîmpeanu va putea fi sancționat doar de către comisia de etică din cadrul universității unde activează.

Însă, dincolo de răspunderea sa profesională, VeDem Just consideră că Sorin Cîmpeanu nu mai poate ocupa funcția de ministru al educației. Lipsa de integritate profesională generată de plagiatul relevat de presă îl face nedemn de a conduce acest minister esențial pentru viitorul țării. Prezența sa într-o astfel de poziție zdruncină încrederea în sistemul de învățământ și, până la urmă, zdruncină însăși reputația țării.

Ca urmare, VeDem Just solicită demisia ministrului educației în următoarele 24 de ore. În lipsa asumării unui astfel de act onorabil, VeDem Just solicită prim-ministrului revocarea lui Sorin Cîmpeanu din funcția sa executivă. O „Românie educată” nu poate avea în fruntea sistemului de învățământ un astfel de ministru. Iar Recomandarea (2022) 18 trebuie asumată fără ipocrizie.

Urmărește-ne:
0