COMUNICAT DE PRESĂ: CEDO condamnă România pentru că reclamantul a fost urmărit penal și pedepsit de două ori pentru aceeași infracțiune.

Asociația VeDem Just aduce la cunoștința publicului hotărârea pronunțată la data de 03.03.2020 de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Horhat contra României prin care țara noastră a fost condamnată pentru că autoritățile române au dispus urmărirea penală şi pedepsirea reclamantului de două ori pentru aceeaşi infracţiune.

Astfel, în anul 2006 DNA a deschis un dosar cu privire la domnul Horhat, acuzându-l de delapidare fonduri europene, însă s-a constatat că faptele nu sunt suficient de grave şi nu întrunesc condiţiile unei infracţiuni, astfel că s-a dispus aplicarea unei amenzi administrative în cuantum de 1000 de lei, amendă pe care reclamantul a achitat-o. După un an, procurorul ierarhic superior a infirmat soluția procurorului din subordine și a redeschis procedura din oficiu, a trimis dosarul instanței în septembrie 2007. Judecătoria Blaj l-a achitat pe inculpat pe motiv că fapta nu constituie infracțiune, în anul 2009. Curtea de Apel Alba Iulia a infirmat această sentință și l-a condamnat pe inculpat la pedeapsa de 6 luni închisoare cu suspendare, în anul 2010. În urma condamnării pronunțate de către instanță, reclamantul a pierdut în același an funcţia de consilier local.

El s-a adresat în anul 2010 Curții Europene a Drepturilor Omului. Curtea i-a dat dreptate și a arătat că, pentru aceeași faptă și aceeași acuzație, o persoană nu poate fi parte în două proceduri penale distincte și aceasta chiar dacă într-o primă procedură cel care a stabilit amenda este un procuror, iar în a doua un judecător. Mai mult, Curtea a arătat că redeschiderea unui caz de către procurorul ierarhic superior nu poate avea loc doar în urma unei noi aprecieri a acelorași fapte, ci poate avea loc numai pentru fapte noi sau greșeli de procedură.

Ca urmare, judecătorii europeni au stabilit că România se face vinovată de încălcarea principiului „ne bis in idem” (nimeni nu poate fi urmărit de două ori) prevăzut de articolul 4 din Protocolul nr. 7 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Cu privire la daunele pretinse, Curtea nu a acordat o compensare pentru pierderea salariului de consilier local deoarece după eliberarea sa din funcție domnul Horhat s-a angajat în alt post, însă a stabilit că el va primi de la statul român suma de 5.000 de euro cu titlu de daune morale ca urmare a sentimentului de nedreptate și frustrare ca urmare a redeschiderii procedurii îndreptate împotriva sa.

VeDem Just mai arată că potrivit legislației românești, urmare a soluției pronunțate de CEDO, cazul penal poate fi revizuit la cererea condamnatului și soluția instanței anulată.
Hotărârea CEDO este disponibilă integral în limba engleza AICI.

Roxana Zaharie, 
Voluntar VeDem Just
0745 808 707

Asociația VeDemJust s-a constituit în anul 2015. Scopul său este promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Principalul său proiect este EDUIURIS – educația juridică pentru copii și tineri.

Urmărește-ne:
0