Cauză la CEDO pentru discriminarea unui părinte.

COMUNICAT DE PRESĂ: Cauză la CEDO pentru discriminare
Restricționarea contactului unui tată cu fiica sa din cauza unei boli mintale.

Asociația VeDem Just aduce la cunoștința publicului hotărârea pronunțată la data de 18.02.2020 de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Cânță c. României prin care țara noastră a fost condamnată pentru că autoritățile române au apreciat că o boală psihică poate restricționa contactul unui tată cu fiica sa.
În speță, domnul Cânță a reclamat faptul că autoritățile din România au stabilit să-și contacteze fiica doar de două ori pe săptămână în prezența fostei sale soții, fără a motiva de ce boala sa psihică este un impediment care să-i reducă contactul cu copilul, asta în lipsa dovezilor că acesta nu poate să aibă grija de ea.

Reclamantul s-a adresat Curții de la Strasbourg pentru discriminare. Judecătorii europeni au constatat că autoritățile naționale, în lipsa unor probe care să demonstreze că reclamantul este în imposibilitate de a avea grijă de copilul său, i-au îngrădit acestuia dreptul de a avea contact cu fiica sa, limitând legăturile personale ale acestuia la două pe săptămână, acestea urmând să aibă loc în prezența mamei copilului. Totodată, a considerat că împrejurarea că reclamantul suferă de o boală psihică nu poate justifica tratamentul diferit al acestuia față de alți părinți care solicită să aibă contact cu copiii lor.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că România se face vinovată de încălcare Art. 8 (dreptul la respectarea vieții private și de familie)  și Art. 14 (interzicerea discriminării) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Ca urmare, domnul Cânță, va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Hotărârea CEDO o puteți citi integral aici.

Roxana Zaharie, 
Voluntar VeDem Just
0745 808 707

Asociația VeDemJust s-a constituit în anul 2015. Scopul său este promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Principalul său proiect este EDUIURIS – educația juridică pentru copii și tineri.

Urmărește-ne:
0