CtEDO condamnă Moldova pentru încălcarea libertății de exprimare a RISE

În data de 12 oct 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat Republica Moldova, în cauza asociației Reporterilor de Investigație și Securitatea Editorială (RISE) a Republicii Moldova și Sanduța, pentru încălcarea art. 10 din CEDO cu privire la libertatea de exprimare jurnalistică. 

RISE Moldova și Sanduța Iurie au scris  articolul „Banii lui Dodon din Bahamas”, despre finanțarea Partidului Socialiștilor din Moldova de către o companie off-shore: o companie din Bahamas ar fi transferat 1,5 milioane Euro unei companii din Moldova, care era condusă de către un membru al Partidului Socialiștilor și care avea legături strânse cu Igor Dodon, liderul partidului; Dodon acesta avea să fie ales președintele Moldovei la alegerile prezidențiale din 2016.

Partidul a dat în judecată autorii articolului pentru calomnie, motivând că, în cazul în care vreo autoritate publică ar fi depistat vreo ilegalitate în finanțarea Partidului Socialiștilor sau candidatului său, acesta ar fi primit interdicție de a participa la alegeri. RISE Moldova și Sanduța Iurie au fost găsiți vinovați de calomnie de către Judecătoria Centru Chișinău, în anul 2017. Apelul său a fost respins de Curtea de Apel Chișinău și, la fel, recursul de către Curtea Supremă de Justiție, în anul 2018. Jurnaliștii s-au adresat CtEDO pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare.

În timp ce cauza era pe rolul Curții de la Strasbourg, Agentul Guvernamental din Moldova a solicitat Curții de Apel să își revizuiască hotărârea, să respingă acțiunea partidului și să acorde despăgubiri jurnaliștilor. Curtea de Apel și-a revizuit hotărârea în anul 2020, a respins cererea de chemare în judecată formulată de partid pe motiv că jurnaliștii au libertate de exprimare, dar nu le-a acordat acestora despăgubiri pe motiv că asta nu intra în compenteța sa. Hotărârea a rămas definitivă, nemaifiind atacată de nimeni.

CtEDO a arătat că, atât timp cât s-a recunoscut de Curtea de Apel Chișinău că fusese încălcată libertatea de exprimare a jurnaliștilor, aceștia erau îndreptățiți să primească despăgubiri. Ca urmare, Moldova a încălcat art. 10 din CEDO și a obligat statul să plătească jurnaliștilor 2300 euro ca daune morale.

Urmărește-ne:
0