CtEDO: Medic demis injust din cauza unor articole de ziar denigratoare

CtEDO a condamnat Azerbaijan în cauza Abbasaliyeva din data de 27 aprilie 2023 pentru încălcarea art. 8 din Convenție, cu privire la dreptul la respectarea vieții private și de familie, pentru lipsa de protejare a reclamantei față de articole denigratoare. 

O cetățeană azeră a reclamat faptul că instanțele naționale nu au protejat dreptul său la reputație într-un proces civil împotriva unui ziar care a publicat articole denigratoare despre numirea sa ca medic șef la un spital. Reclamanta a fost concediată din această funcție după ce au fost publicate mai multe articole într-un ziar local.

CtEDO a constatat că scopul principal al articolelor, după cum reiese din titlurile și textele lor, a fost acela de a ataca reclamanta la modul personal. În timp ce au chestionat și criticat numirea reclamantei ca medic șef, autorii articolelor au subliniat faptul că aceasta era sora unei persoane care fusese condamnată pentru participare la o tentativă de lovitură de stat.  Articolele nu conțineau nimic referitor la aptitudinile profesionale ale reclamantei ca medic sau vreo sugestie că aceasta nu era aptă pentru postul de medic șef din cauza lipsei unor astfel de competențe sau că ar fi comis vreun act ilegal sau neprofesional în timpul carierei sale.

Curtea de la Strasbourg a constatat că instanțele naționale nu au analizat suficient dacă jurnalistul a depășit limitele permise ale dreptul la exprimare față de un medic, respectiv care este importanța și întinderea dreptului medicului la viață privată. A mai mai arătat că medicul era o persoană publică, dar critica viza aspecte private, or acest drept este ocrotit de art. 8 din CEDO.

Urmărește-ne:
0