CEDO: anonimizarea numelui într-o arhivă a presei online

În 22 iunie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât în cauza Hurbain c. Belgiei că nu este încălcat dreptul la libertatea de exprimare atunci când o persoană cere să fie anonimizat numele ei în arhiva electronică a unui cotidian.

Într-un articol din anul 1994 al ziarului „Le  Soir” , al cărui editor era domnul Hurbain, apare numele complet al unui conducător auto, responsabil  pentru comiterea un  accident rutier mortal, care a şi fost condamnat în anul 2000.  El  și-a ispășit  pedeapsa și a fost reabilitat în  2006. Arhiva ziarului a fost urcată în format electronic pe internet în anul 2008.

Persoana a cerut eliminarea din articolul onlline a referirii la identitatea sa.  A arătat că prin introducerea numelui său pe site-ul ziarului sau pe Google se ajunge la articolul respectiv. A apelat la instanțele naționale belgiene invocând „dreptul de a fi uitat”. Curtea de Apel din Belgia a decis că trebuie făcută anonimizarea în articolul de pe site-ul ziarului prin înlocuirea numelui complet al persoanei cu litera  X.

Editorul s-a plâns Curţii de la Strasbourg. CtEDO a analizat chestiunea din perspectiva dreptului la viaţă privată a autorului accidentului şi dreptul la libera exprimare a editorului ziarului care a relatat despre accident. Curtea a reamintit că arhivele digitale sunt o sursă valoroasă pentru informare și cercetare cu privire la trecut, în special prin faptul că sunt imediat accesibile publicului, în general gratuit. Instanțele naționale trebuie să fie atente atunci când primesc cereri de anonimizare sau de modificare a versiunii electronice a unui articol deja arhivat. În cazul de față, articolul online nu are o valoare de actualitate şi nu este de interes public: persoana nu este una publică, faptele s-au comis acum 20 de ani, la momentul respectiv presa (cu excepţia articolului de faţă) nu a scris despre condamnarea sa, articolul se referea, la modul general, la pericolele traficului rutier. Chiar şi o persoană condamnată are dreptul de a cere să fie uitată, pentru reintegrarea sa în societate, altfel arhivele online a ziarelor s-ar transforma într-un fel de cazier virtual, cu toate că o persoană a fost reabilitată. 

În concluzie, CtEDO a decis că nu a existat nicio încălcare a  articolului 10 din CEDO cu privire la libertatea de exprimare a domnului Hurbain, obligat să procedeze la anonimizarea numelui conducătorului auto în articolul care este postat online.

La noi, „libertatea de exprimare” este prevăzută în art. 30 din Constituţie. România a aderat la CEDO prin Legea nr. 30/1994.

Urmărește-ne:
0