
Prin decizia CCR nr. 704/2021 publicată în M.Of. nr. 41 din 13 ian 2022, se arată că prin incriminarea faptei unui soț de a obține venituri de pe urma practicării prostituției de soție nu se încalcă dispozițiile constituționale cu privire la viața de familie.
Art. 213 reglementează „Proxenetismul”. La alin. (1) se arată „Determinarea sau înlesnirea practicării prostituției ori obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției de către una sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, iar la alin. (4) se prevede că „Prin practicarea prostituției se înțelege întreținerea de acte sexuale cu diferite persoane în scopul obținerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul.”
Autorul a fost trimis în judecată la Tribunalul Argeș, secția penală, pentru că și-a convins soția să practice prostituția. El s-a apărat pe motiv că este soțul prostituatei, ea practică legal prostituția în străinătate, iar el beneficiază legal de veniturile procurate de aceasta, întrucât Codul civil arată că soții au obligații reciproce între ei și amândoi au obligația de întreținere a copiilor .
CCR a respins această argumentare pe motiv că prin incriminarea proxenetismului se apără bunele moravuri în relațiile de conviețuire socială, inclusic în relațiile de familie, și se asigură obținerea licită a mijloacelor de existență. Scopul căsătoriei este întemeierea unei familii. Când legiuitorul a vrut să excludă o persoană de la răspunderea penală pentru faptele comise de un membru al familiei, a reglementat în mod expres acest lucru, ceea ce nu este cazul la infracțiunea de proxenetism.