Prin Rezoluția A/RES/73/161 din 17 decembrie 2018, Adunarea Generală a ONU a decis să proclame 4 ianuarie drept Ziua Mondială Braille.
Braille este un mijloc de comunicare folosit de persoanele fără vedere sau lipsite parțial de vedere. Constă într-o reprezentare tactilă a simbolurilor alfabetice și numerice folosind șase puncte împerecheate în trei rânduri ce corespund fiecărei litere și număr și chiar simbolurilor muzicale, matematice și științifice. Nevăzătorii pot citi trecând vârful degetelor peste aceste puncte.
Louis Braille, inventatorul limbajului braille, s-a născut în Franța la data de 4 ianuarie 1809. Urmare a unui accident suferit în copilărie, a orbit. Inspirat de criptografia militară, a dezvoltat la vârsta de 15 ani un sistem de cod tactil care putea permite orbilor să citească și să scrie rapid și eficient. La vârsta de 20 de ani a publicat cartea prin care dezvăluie metoda sa.
Pentru a facilita reproducerea de materiale în braille, la nivel Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală s-a încheiat Tratatul de la Marakesh, care prevede excepții de la drepturile de autor, în scop umanitar, pentru populația cu deficiențe de vedere. 76 de țări au semnat acest tratat, dar nu și România.
(Prezenta postare a fost preluată din Lege-n-Dar, aplicație gratuită de educație juridică pentru telefonul mobil).