21 martie – Ziua Internațională Eliminare Discriminare Rasială

Data de 21 martie a fost proclamată Ziua Internațională pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (International Day for the Elimination of Racial Discrimination) prin Rezoluția 2142(XXI) a ONU din 1996. Evenimentul care a dus la marcarea acestei zile a fost protestul din 21 martie 1960 când 7000 de cetățeni de culoare au manifestat în Sharpeville, Africa de Sud, contra adoptării legilor apartheid-ului, când a avut loc un masacru: poliția a deschis focul și a ucis 69 de persoane și rănit alte 180, din care 29 de copii. Multe persoane au fost împușcate în spate, în timp ce fugeau.

La nivel mondial există ICERD – Convenția internațională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, din 1965, pe baza căreia numeroase țări au adoptat legi și politici naționale pentru prevenirea și eradicarea discriminării rasiale; România a aderat la Convenție prin Decretul nr. 345/1970. Organismul care monitorizează respectarea acestei Convenții și care formulează recomandări în domeniu se numește Comitetul pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, recunoscut de România prin Legea nr. 612/2002.

La nivelul Consiliului Europei există, din anul 1994, ECRI – Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței care emite recomandări cu privire la rasism, xenofobia, antisemitism, intoleranță, antițiganism, islamofobie, ură inclusiv în școli, în poliție, în ocuparea forței de muncă, pe internet, în sport, în activitățile antiteroriste.

La nivelul UE, în anul 2019 au fost adoptate Noile orientări ale UE în domeniul drepturilor omului privind nediscriminarea în acțiunea externă. Anul trecut, Comisia Europeană a lansat Planul de acțiuni privind antirasismul 2020-2025.

În România, art. 4 din Constituție interzice deosebirile pe temei de rasă, iar OG nr. 137/2000 interzice discriminarea pe bază de rasă. CNCD este instituția care are atribuții de prevenire, mediere, investigare, constatare și sancționare a faptelor de discriminare, inclusiv pe temei de rasă. 

Pagină dedicată: AICI; #FightRacism; #DERD

Urmărește-ne:
0