
În seara aceasta s-a publicat în Monitorul Oficial HG nr. 1161/2021 care a modificat HG nr. 1130 de vineri (intrată în vigoare azi) care modificase HG nr. 1190 de acum două săptămâni cu privire la prelungirea stării de alertă și măsurile ce se impun pentru prevenirea și combaterea pandemiei. Așa că, pe lângă regulile pe care le-am explicat ieri, mai sunt de respectat și regulile explicate mai jos:
Doar vaccinații (după 10 zile de la a doua doză) și cei care au trecut prin boală (aflați în perioada 15-180 zile de la confirmarea infectării) au acces:
- În centre și parcuri comerciale;
- În magazine nealimentare;
- Pentru cazare în hoteluri, moteluri, pensiuni, pentru unități de alimentație sau de tratament din acestea, pentru transport al turiștilor.
- ! pentru serviciile publice comunitare (permis de conducere, eliberare pașaport, înmatriculare vehicule) care funcționează în centrele și parcurile comerciale, accesul este permis și persoanelor testate negativ: PCR nu mai vechi de 72 de ore sau antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore.
Acces pentru oricine, cu păstrarea regulilor de igienă:
- În benzinării;
- În farmacii care nu sunt în centre și parcuri comerciale.
Școlile particulare: își suspendă activitatea fizică în perioada 26 oct – 5 nov. 2021.
Instituții publice:
- Acces doar pentru vaccinați (după 10 zile de la a doua doză), testați (PCR nu mai vechi de 72 ore sau antigen rapid nu mai vechi de 48 ore) și cei care au trecut prin boală (aflați în perioada 15-180 zile);
- Acces liber pentru angajați;
- Acces pentru oricine este implicat în proceduri la poliție, parchet, instanțe judecătorești, comisii de disciplină, respectiv oricine solicită servicii medicale sau prestații sociale.
Tot în această seară s-au publicat și unele ordine ale miniștrilor:
- ministrul sănătății și cel de interne au stabilit că purtarea măștii este obligatorie în spațiile închise, spațiile deschise, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun. Nu se aplică regula pentru copiii mai mici de 5 ani, angajații singuri în birou, prezentatorii TV și preoții dacă păstrează 3 m de ceilalți, sportivii și cei care desfășoară activități la temperatură ridicată și umiditate crescută;
- ministrul sănătății și cel de interne au stabilit că la slujbă în biserică sau în afara acesteia trebuie asigurată o distanță de 2 m între enoriași;
- ministrul sănătății și secretarul de stat al Secretariatelor pentru Culte au stabilit că la procesiunile religioase trebuie asigurată o distanță de 2 m între participanți.
jud, Cristi Danileț jurist, Lucian Checheriță