5 ani şi 2 luni închisoare pentru accident de circulaţie cu morţi şi răniţi

Un conducător auto a fost condamnat definitiv la 5 ani și 2 luni închisoare cu executare pentru că s-a urcat băut la volan și a provocat un accident în care o persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite.

După ce a participat la o nuntă în orașul Beclean unde a consumat alcool, un tânăr s-a urcat la volanul mașinii sale și a plecat spre casă.  A cauzat un accident cu o mașină taxi: taximetristul a murit, doi pasageri au fost răniți. Autorul avea o îmbibaţie alcoolică de 0,80 g/l alcool pur în sânge la prima probă, respectiv o alcoolemie de 1,25 la a doua probă. 

Inculpatul a fost arestat preventiv şi apoi la domiciliu pe parcursul procesului, care a durat un an şi 5 luni. Judecătoria Beclean l-a condamnat în primă instanţă la 2 ani și 7 luni de închisoare cu executare, dar în calea de atac Curtea de Apel Cluj  a mărit pedeapsa la 5 ani și 2 luni închisoare cu executare în penitenciar. Procesul cu privire la despăgubiri s-a judecat separat: Judecătoria a obligat asiguratorul  la plata sumei de 120.000 euro către familia celui decedat, iar această soluţie a fost menţinută de Curtea de Apel. Soluţiile sunt definitive.Legislaţie: Infracțiunea de „uciderea din culpă”: art. 192 Codul penal. Răspunderea civilă pentru comiterea accidentului: art. 1349 C.civ. Acoperirea prejudiciului de către asigurător: art. 2223-2226 C.civ şi art. 11-14 din Legea nr. 132/2017. Normele de asigurare: AICI. Dacă asigurătorul este în insolvenţă sau a dat faliment, plata daunelor este suportată prin Fondul de garantare.

Urmărește-ne:
0