Declarația de la Timișoara, 23 mart. 2025

O parte importantă a societății civile s-a întâlnit la Timișoara în zilele de 20-23 martie 2025, unde a stabilit o serie de priorități pentru România.

În continuarea declarației de la Cluj-Napoca din 7 decembrie 2024, asociațiile nonguvernamentale și grupurile civice reunite în Coaliția România Europeană au adoptat următoarea

Declarație de la Timișoara

cu privire la obiective vitale ale țării noastre:

  1. Transformarea României într-un actor-cheie al noii Europe geopolitice, al inițiativelor UE în domeniul apărării, precum și consolidarea poziției sale strategice în polul european al NATO;
  2. Demontarea mecanismelor de radicalizare ideologică, respectiv neutralizarea extremismului neo-legionar, al celui național-ceaușist și al celui care preia tezele Rusiei în spațiul public românesc;
  3. Sprijin ferm pentru Ucraina și pentru o pace dreaptă, ca o garanție a păcii durabile în Europa și a securității României;
  4. Modernizarea de fond a arhitecturii de securitate națională, pentru ca România să devină un lider regional în apărarea împotriva războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Europei;
  5. Creșterea responsabilității și calității educației și informației care ajunge la cetățeni, prin măsuri ferme și realiste pe termen scurt, mediu și lung;
  6. Reluarea politicilor de combatere a corupției și eficientizarea justiției;
  7. Reforma administrației publice, eficientizarea și punerea sub control parlamentar real a serviciilor de informații și regândirea în întregime a statului român în serviciul public și al cetățenilor români.
  8. Reiterarea sprijinului pentru candidatul independent Nicușor Dan la Președinția României, ca vector credibil al valorilor exprimate mai sus.

Semnatari:

Federația Inițiativa Timișoara

Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană – ICDE

Asociația VeDem Just

Institutul de Studiere a Ideologiilor

Împreună pentru A8

Diaspora 360

Tinerii Liberi

#ActivAg Pitești

Inflație legislativă: 12.500 acte normative în vigoare

În anul 2024 a apărut zilnic câte o lege nouă și o dată la două zile și jumătate a apărut câte o ordonanță de urgență. Cumulat, ultimii patru ani constituie perioada unui mandat legislativ când s-au adoptat cele mai multe acte normative din istoria postdecembristă a României. S-au publicat 1.334 de numere ale Monitorului Oficial, cu 330 mai multe ca în anul trecut, așadar o medie de 5,2 numere pe zi lucrătoare. În momentul de față în România sunt în vigoare un număr de 12.503 de acte normative care fac parte din legislația primară. Numărul acestora crește cu 500 în fiecare an.

Dacă anterior o dată la patru ani creștea cu 1.000 numărul legilor, ordonanțelor și ordonanțelor de urgență adoptate și care rămân in vigoare, în momentul de față această creștere are loc o dată la doi ani. Toate actele enumerate sunt în fondul activ al legislației, ceea ce înseamnă că sunt aplicabile pentru cetățenii români, pentru apatrizi, pentru rezidenții aflați în România, precum și pentru turiștii ce trec prin țara noastră.

Necunoașterea legilor nu poate fi invocată de nimeni drept scuză pentru încălcarea lor. Ca urmare, pentru a respecta legea, aceasta trebuie cunoscută. Iar pentru a fi cunoscută, populația trebuie informată în mod sistematic și legislația trebuie explicată pe înțelesul destinatarilor.

În ultimii ani, asociația VeDem Just a dezvoltat metode adecvate de informare prin intermediul aplicației de mobil Lege-n-Dar și a proiectului #Lege9 de pe rețelele de socializare, puse la dispoziția celor interesați în mod gratuit. Însă noi credem că ar trebui să existe programe guvernamentale, permanente, de informare a populației: legislația ar trebui sintetizată și noutățile legislative ar trebui traduse din „legaleză”  în limbajul uzual, al persoanelor fără pregătire juridică.

VeDem Just – la 9 ani, apare „Aripa tânără”

Pe data de 10 decembrie 2015 s-a născut VeDem Just. Cinci juriști au semnat actele constitutive ale asociației „Voci pentru Democrație și Justiție” care avea să devină promotor al educației juridice pentru copii și tineri. După 9 ani, se naște „VeDem Just – Aripa tănără”.

La mulți ani, VeDem Just! Am făcut educație juridică în școli și licee pentru zeci de mii de elevi. Am instruit sute de profesori să predea opționalul de educație juridică – „Proful de juridică”. Am alcătuit un ghid – „Elevul și Legea”. Am conceput o aplicație de mobil – „Lege-n-Dar”. Am organizat taberele de vară „Legal Academy”. Ne-am concurat în competiția „Be Legal! Be Cool!” Am organizat procese simulate. Am făcut postări „JustTok” pe TikTok și YouTube. Am dezvoltat programul „Școala de Libertate”. Am pus întrebări pe Insta în chestioarele „Legal Quizz”.

Azi, de ziua noastră, anunțăm o nouă componentă: „VeDem Just – Aripa tânără”. Câțiva tineri care au absolvit școala de vară a asociației au alcătuit grupul de inițiativă civică „Priorita Lex”. Robert-Ștefan din Vrancea, Matei din Suceava, Cristian din Cluj, Cristian-Mihai din Mureș, Alexandru din Constanța. Pe data de 20 nov. 2024, ei au decis să se integreze în asociația VeDem Just, unde au fost primiți în condiții de autonomie, drept componenta tânără a asociației noastre. Acțiunile lor, desfășurate sub umbrela VeDem Just, vor fi parte din proiectul propriu „Priorita Lex” Le urăm bun venit și succes în proiecte, atât individuale, cât și comune!

Declarația de la Cluj, 7 dec. 2024

Întrunite în conferința de la Cluj, în perioada 6-8 decembrie 2024, asociațiile civice și persoanele menționate mai jos au convenit înființarea Coaliției România Europeană pentru susținerea și aplicarea practică, în politici publice, a valorilor fundamentale ale UE (libertate, democrație, stat de drept, egalitate, demnitate și drepturile omului) și a unei agende de schimbări și direcții prioritare pentru securitatea și dezvoltarea României, în mandatul 2025-2030.

Domnul Nicușor Dan a participat la deschiderea conferinței, fiind prezent la Cluj vineri, 6 decembrie, pentru primirea Premiului ICDE România Europeană 2024.

Într-un moment critic pentru România, în care, așa cum demonstrează rapoartele desecretizate din CSAT, a avut loc un atac hibrid al Federației Ruse asupra suveranității, democrației și societății românești, prin dezinformare, intoxicare cu mesaje mincinoase, manipulare și supraexpunere plătită din fonduri externe, pe rețeaua TikTok, a unui candidat pro-Rusia, dar în care există și o frustrare reală a cetățenilor față de prestația clasei politice din ultimii ani, semnatarii propun următoarele:

  1. Susținerea comună de către partidele democratice pro-Vest și societatea civilă a domnului Nicușor Dan drept candidat independent pentru alegerile prezidențiale din 2025.
  2. Structurarea, în perioada imediat următoare, a unei agende de schimbări și direcții prioritare pentru România, bazate pe măsuri pe termen scurt și mediu pentru securitate, justiție și stat de drept, consolidare economică, coeziune socială, reformă administrativă și educație.
  3. Colaborarea responsabilă și matură a partidelor democratice prooccidentale din Parlamentul României pentru salvarea direcției strategice pro-Vest a țării (UE, NATO, SUA), sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova și consolidarea valorilor democrației liberale și economiei românești.
  4. Coaliția România Europeană este deschisă forțelor politice și civice care susțin principiile de mai sus.

Cluj-Napoca,

7 decembrie 2024

Semnatari:

  • ICDE (Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană)
  • Inițiativa Timișoara
  • Asociația Împreună pentru A8, Iași
  • Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just)
  • Diaspora 360°, Nürnberg
  • Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
  • Platforma CentrulPolitic.ro
  • Asociația #ActivAGPitești
  • Asociația Acord Diaspora
  • Prof. univ. dr. Valentin Naumescu
  • Prof. univ. dr. Corneliu Bjola
  • Conf. univ. dr. Raluca Moldovan
  • Conf. univ. dr. Octavian Țîcu
  • Lect. univ. dr. Diana Botău
  • Lect. univ. dr. Cristi Danileț
  • Neculai Constantin Munteanu
  • Dr. Thomas Tolnai
  • Mihai Emilian Ivanov
  • Romeo Stavăr-Vergea
  • Mihai Marc
  • Tana Foarfă, autor centrulpolitic.ro
  • Avocat dr. Dragoș Lucian Ivan
  • Eugen Tischler
  • Cristian Pop
  • Ionel Apostol
  • Bogdan Eduard Pleșcan
  • Doru Creț
  • Laurențiu Ștefănescu
  • Oscar Manto
  • Marius Dragomiroiu
  • Cristian Popa
  • Prof. univ. dr. Lucian Leuștean
  • Daniel Sandu
  • Andrei Enghiș
  • Laura Ghibu
  • Avocat conf. univ. dr. Luminița Tuleașcă
  • Radu Hossu

Mesajele lui Călin Georgescu, candidat PR

Despre Rusia și Ucraina:

România trebuie să urmeze înțelepciunea rusească.

Putin este un lider care își iubește țara, indiferent prin ce mijloace.

Ucraina este un stat inventat.

Războiul din Ucraina nu există pentru că nu l-a văzut nimeni.

Despre armată și aliații militari:

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu este necesară pentru a înnobila tinerii și a reface cultul onoarei și demnității.

Referitor la NATO, dacă lucrurile continuă în felul acesta, evident că nu ne interesează.

Scutul de la Deveselu este o rușine a diplomației.

Despre suveranitate:

Vrem statul național, nu statul cosmopolit, așa cum spune Eminescu.

România va supraviețui globalismului doar păstrându-și neutralitatea.

Capitalismul a produs la început omul posesiv, iar acum omul posedat. Oamenii spun că merg la Biserică, dar de fapt se închină lui Satana.

Singurul lucru pe care trebuie să-l învățăm la economie, dar absolut singurul și care nu se învață în nici o universitate astăzi în țară, este să ne utilizăm și ne exploatăm singuri resursele și să le valorificăm.

Treaba noastră este țara noastră, care este exploatată la sânge de resurse și nu s-au defrișat doar păduri întregi, ci s-au defrișat minți luminate, s-a defrișat înțelepciune.

Imnul „Deșteaptă-te, române!” nu este reprezentativ pentru națiune, trebuie schimbat cu „Hora Unirii”.

Despre știință și tehnologie:

A fost o manipulare cu mersul omului pe Lună. Drept dovadă că, după ce au fost prin anii ’70, n-a mai fost nimeni pe Lună

Tehnologia 5G este extrem de periculoasă pentru viața omului. Eu am telefon mobil cu 5G.

Nu există Covid, nu l-a văzut nimeni.

Sucurile conțin nanocipuri care intră în tine ca într-un laptop.

Singura știință este Iisus Hristos.

Apa înseamnă doar H2O? Eu nu cred așa ceva. Oricum, eu vă spun sincer că n-am nimic de-a face cu acest H20. Este mult mai mult. Este informație, este vibrație, este frecvență.

Voi face ca la fiecare robinet să curgă apa pură.

Ei pun apa în sticle de plastic ca să nu ne mai dea informații.

Văd piramidele egiptene care nu au fost încă folosite pentru ceea ce au fost ele create (niște centre de energie extraordinar de puternice).

Aș putea să vă spun că m-am întâlnit cu o altă specie, în niciun caz o specie umană.

Chimioterapia este un acid. Și dacă iau PH-ul sângelui, 7,3 sau 7,4, tot ce înseamnă alcalin sus este viață, tot ce înseamnă acid este moarte.

Simplul fapt că este o boală degenerativă dovedește slăbiciunea sistemului medical. Pentru că nu-ți pui nicio întrebare: cine sunt eu? Chiar există această boală?

Vaccinul nu îți crește sistemul imunitar, ți-l slăbește.

Virusurile sunt dușmani creați artificial: aveți gripă aviară, gripă porcină.

Despre sport:

Jocurile sportive în general, olimpice în mod special, ca și competițiile acestea, concursurile acestea internaționale, cum e Eurovision… Cam același desfrâu anost.

Despre femeie:

O femeie președinte? România nu este pregătită, pentru că femeia are un alt rol. În fața femeii trebuie să te pleci pentru că dă naștere ființei umane.

Femeia este o floare, nu poți să dai flori unei flori.

Femeile care nasc prin cezariană sunt bolnave, iar această metodă este o tragedie care rupe firul divin.

Despre autori de opere literare:

Blaga, Eminescu, Goga, Coșbuc sunt interziși în România. Lucian Blaga nu este studiat la școală.

Eminescu este cel mai periculos om după Iisus Hristos. Românii trebuie să facă pace cu Eminescu și cu Iisus.

Despre legionari și criminali de război:

Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu sunt eroi ai istoriei noastre naționale.

Mișcarea legionară a fost ceea mai puternică esență și expresei de sănătate și de voință proprie venită din poporul român.

Despre campania electorală:

Nu este o campanie, ci o chemare.

Nu am partid, partidul meu este poporul român.

Am cheltuit zero lei în campanie.

Despre rolul României în viitor:

Trebuie să pregătim România pentru a doua venire a lui Iisus.

România este păstrătoarea unui secret cosmic pe care restul lumii l-a uitat.

Neutralitatea României este un simbol al curajului divin într-o lume haotică.

România este inima spirituală a Europei.

Vot parlamentare: Claudia pentru Diaspora

Sâmbătă și duminică vor avea loc în străinătate alegerile pentru Parlamentul român. Sunt locuri rezervate pentru Diaspora, care va fi reprezentată de cei mai buni candidați. Unul dintre aceștia este Claudia Puiu Barraud: specialist, independent, de bună-credință.

VeDem Just o susține și recomandă românilor din străinătate să îi acorde încredere Claudiei. Ea este jurist, specialist în politici publice, un bun cunoscător al sistemului român și francez de drept. A urmat studii la universitățile din Bordeaux și din Craiova. În prezent ocupă poziția de manager de proiect la „Centre Franco Roumain de coopération économique et culturelle” din Bordeaux, Franța și este voluntar al ascociației „Voci pentru Democrație și Justiție” (VeDem Just), promotor al educației juridice pentru copii și tineri.

Claudia activează în zona educației de mult timp. Este generator de concepte educaționale, specialist în identificarea carențelor în educația copiilor și a deficiențelor educaționale zonale.

Nu este membru în vreun partid politic. Mai mult, este singurul candidat pentru Diaspora care are un program electoral și el vizează mai ales educația pentru copiii românilor din străinătate.

Succes!

Comitetul Director al VeDem Just

De Ziua Educației Juridice sute de elevi vor concurs de procese simulate!

De Ziua Educației Juridice, marcată în România la data de 17 noiembrie la inițiativa asociației VeDem Just, sute de elevi din toată țara cer organizarea unui concurs național de procese simulate.

Noi, cei din grupul de inițiativă civică „Priorita Lex” suntem elevi interesați de legi și justiție. După ce am avut oportunitatea să participăm în tabăra „Legal Academy” organizată de asociația VeDem Just, ne-am fixat ca proiect să organizăm în anul școlar 2025-2026 prima competiție națională de procese simulate implicând exclusiv elevii. Concursul va avea la bază o formă simplificată a unui proces real, antrenând cunoștințe din diverse arii ale dreptului. Elevii de liceu vor avea, astfel, posibilitatea să-și demonstreze abilitățile de dezbatere, gândire critică și rezolvare rapidă a problemelor care țin de domeniul legal. Concursul va fi înscris pe lista de proiecte a Ministerului Educației și doritorii vor fi ținuți la curent pe pagina de Instagram @prio.lex.

Demersul nostru este justificat de un studiu efectuat în perioada 4-14 noiembrie a.c. la care au participat 1000 de elevi din clasele VIII-XII din toată țara. Studiul a relevat că 60% dintre elevi știu sau au auzit despre educația juridică, iar 71% sunt interesați de această materie sau le place să se informeze despre drepturi și obligații. La întrebarea „Ai vrea să participi la un concurs în care se simulează un proces?” au răspuns afirmativ 55,1% dintre ei.

„Priorita Lex” se alătură, astfel, comunității de tineri interesați de drepturi și responsabilități la modul concret, indiferent că în viitor vor dori sau nu să îmbrățișeze o carieră în Drept.

Echipa „Priorita Lex”: Matei Onciu (Suceava), Cristian Giurgiuman (Cluj), Alexandru Cojocaru (Constanța), Robert-Ștefan Zotescu (Vrancea), Bogdan Balaci (Timiș), Cristian-Mihai Varga (Mureș, tel de contact 0726946446)

17 noiembrie – Ziua Educației Juridice

Este al treilea an când, la data de 17 noiembrie, se sărbătorește în țara noastră „Ziua Educației Juridice” cu scopul de a conștientiza nevoia de cunoștințe legale a fiecăruia. Totodată, este o bună ocazie de a se mulțumim cadrelor didactice care, grație eforturilor VeDem Just, predau în mod formal opționalul de educație juridică în peste 120 de școli , precum și specialiștilor în drept care deseori participă la întâlniri non-formale din școli pe teme de legislație și justiție în cadrul proiectelor extra-curriculare.

Această zi a fost aleasă pentru a aminti că la data de 17 noiembrie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 273/2021. Aceasta a modificat legea educației de atunci, impunând ca, printre competențele-cheie ce se vor dobândi de către elevi să fie și cele juridice.

Azi, nevoia de educație juridică este menționată în Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar în dispozițiile privind: activitățile educaționale extrașcolare (art. 29 alin. 6), planurile-cadru de învățământ și programele școlare pentru disciplinele de studiu și modulele de pregătire obligatorii (art. 88 alin. 10), competențele-cheie promovate la nivel european, care determină profilul de formare a elevului din ciclul primar, gimnazial și liceal (art. 91 lit. f), atribuțiile centrelor comunitare de învățare permanentă la nivel local (art. 157 alin. 2 lit. f). O listă a tuturor instrumentelor internaționale, respectiv a actelor normative și strategiilor naționale care solicită educație juridică la modul general sau educație specială în anumite arii ale dreptului este disponibilă AICI.

Promotorul educației juridice în România este de nouă ani asociația Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just). Cele mai cunoscute proiecte în cadrul programului național de educație juridică sunt:

  • Activități la clasă cu oamenii legii: întâlniri fizice sau online cu profesioniști ai dreptului pentru a explica responsabilitățile tinerilor pe înțelesul lor. Modelul a fost preluat de alte organizații pe care le felicităm!
  • Proiectul „Profu` de juridică”: instruirea anuală a peste 100 de cadre didactice pentru a preda formal opționalul de educație juridică, conceperea programei școlare, oferirea suportului de curs, administrarea platformei de comunicare a tuturor profesorilor de juridică din țară. Mulțumim tuturor pentru cunoștințele transmise tinerilor!
  • Ghidul „Elevul și Legea” (ultima ediție, 2022): tipărirea pe bază de donație a peste 7000 de exemplare din ghidul scris special pentru tineri și distribuit gratuit elevilor ce studiază opționalul;
  • Aplicația pentru mobil „Lege-n-Dar”: gestionarea unei aplicații complexe de informare juridică pentru tineri;
  • Tabăra „Legal Academy”: organizată anual pentru adolescenți, care devin ambasadori ai educației juridice;
  • Proiectul „Școala de Libertate”: dezvoltarea unor materiale foto pe teme legale, de interes pentru elevi și profesori.
  • Concursul de educație juridică „Be Legal! Be cool!” organizat anual, etapa națională având loc pe 1 iunie;
  • Proiectul „JustTok”: clipuri în care ambasadorii de educație juridică explică pe înțelesul tinerilor principalele noțiuni legale sau situații concrete de viață unde intervin rigorile legii.

Această zi a fost declarată la data de 13 martie 2022 de către adunarea generală a asociației Voci pentru Democrație și Justiție din România (VeDem Just). Zeci de filmulețe și fotografii postate de elevi și profesori pe conturile de social media ale proiectului găsiți pe Facebook – AICI; Instagram – AICI; Twitter – AICI; YouTube – AICI, sub #educatiejuridica; #ziuaeducatieijuridice; #legalliteracyday.

Hotărâri remarcabile. Cazul Halep

A apărut motivarea Curții de arbitraj sportiv cu privire la cazul de dopaj privind-o pe jucătoarea de tenis Simona Halep. Soluția este definitivă. Ofer mai jos o sinteză.

I. Faptele:

1. În proba A de urină a sportivei recoltată la data de 29  august 2022 s-a identificat Roxadustat, o substanță ce crește rezistența și recuperarea organismului și care este pe lista substanțelor dopante. În octombrie 2022 analiza probei B relevă prezența substanței. Apoi s-a făcut o analiză a cantității de substanță interzisă.

2. La finalul anului 2022 se găsesc variații suspecte ale componentelor sângelui în mai multe analize, proba incriminatorie fiind cea din data de 22 sept 2022.

II. Regulile incidente:

1. art. 2.1 și art. 2.2 din Regulile antidopaj în tenis

a) Este suficient să se găsească substanța interzisă în organism, că jucătorul răspunde fără a fi necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau că el avea la cunoștință de acest lucru;

b) Utilizarea unei substanțe/metode interzise este responsabilitatea jucătărului, fără a fi necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau că el avea la cunoștință de acest lucru. Dacă a utilizat substanța în afara competiției, dar a fost găsită în timpul competiției, este o încălcare a regulii.

2. Art. 10 din Regulile antidoping in tenis: forma de vinovăție este importantă nu pentru stabilirea încălcarea legii, ci doar pentru dozarea sancțiunii;

3. Codul mondial antidopaj

III. Apărările sportivei în prima instanță arbitrală:

1. Cu privire la Roxadustat:

a) Recunoaște prezența acestei substanțe în organism;

b) Susține că nu a folosit-o intenționat, ci provine prin contaminare din suplimentul Keto MCT (care nu avea printre ingrediente, pe etichetă, substanța interzisă) la sfatul unei persoane din echipa sa, a consumat doar 5  zile. Sugerează instanței să i se dea o suspendare de numai 4 luni pentru încălcarea regulilor anti-doping;

c) S-a respins această apărare: la analize nu s-a găsit Roxadustat în suplimentul consumat și, oricum, consumarea doar câteva zile a suplimentului contaminat nu explică cantitățile mari de substanță interzisă găsite în organism.

2Cu privire la datele din Pașaportul biologic al sportivei:

a) Apărarea sportivei: pierdere de sânge în timpul unei operații la nas, menstruație abundentă și perioade de lipsă de antrenament.

b) Toate motivele au fost respinse: trei experți diferiți au declarat inițial că valorile anormale din sânge sunt o consecință a unui posibil dopaj cu steroizi, iar după ce li s-a adus la cunoștință suspiciunea privind Roxadustat, au concluzionat că aceasta este substanța ce ar explica acele valori.

IV. Hotărârea primei instanțe arbitrale:

1. Sancțiune pentru trei încălcări ale regulilor antidopaj: 4 ani de suspendare din activitatea sportivă, anularea rezultatelor obținute între 22 august – 7 octombrie 2022;

2. Prima încălcare: prezența unei substanțe interzise în ziua controlului (29 august 2022);

3. A doua încălcare: utilizarea cu intenție a unei substanțe interzise în ziua controlului (pct. 56e);

4. A treia încălcare: utilizarea unei substanțe/metode interzise anterior controlului (pct. 57f);

V. Hotărârea instanței arbitrale de apel:

1. Problema Roxadustat: Au fost păreri total diferite ale experților în privința prezenței substanței Roxadustat în suplimentul Keto MCT.  În final, instanța de apel a acceptat că substanța interzisă a fost prezentă în supliment, dar reține că acesta nu a fost consumat intenționat sau dintr-o greșeală gravă (pct. 169);

2. Problema sângelui: instanța a analizat toate apărările invocate de sportivă și a concluzionat pe baza părerii experților audiați că anomalia pentru valorile din proba de sânge nu se datorează nici hipotiroidismului,  nici nivelurilor ridicate de cortizol, nici perioadei de întrerupere a antrenamentelor, nici anesteziei pentru operația la nas, nici menstruației și nici pierderii de sânge în timpul intervenției chirurgicale (pct. 210). Dar cu două săptămâni înainte de recoltarea probei incriminatorii, sportiva a depus o probă de sânge la o instituție privată din România și, combinată cu proba curată de urină din 26 august și cronologia competițională, a respins această acuzație (pct. 224).

3. Sancțiune: 9 luni de suspendare din activitatea sportivă și retragerea rezultatelor obținute în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022, pe motiv că:

a) Sportiva a încălcat regulile anti-doping cu privire la prezența și consumul de substanțe interzise (pct. 226);

b) Substanța interzisă provine dintr-un produs contaminat și sportiva nu a consumat substanța cu intenție sau neglijență gravă (pct. 227);

c) Sportiva a consumat produsul Keto MCT la sfatul unui fizioterapeut luat în echipa ei (pct. 229), dar fără pregătire de specialitate, lucru știut de sportivă (pct. 231); nici sportiva, nici fizioterapeutul nu au întrebat medicii specialiști cu privire la consumul produsului (pct. 232); sportiva nu avea voie să își delege responsabilitățile antidopaj către fizioterapeut (pct. 233); sportivii sunt avertizați oficial să consulte medici sau dieteticieni sportivi (pct. 234); Keto MCT era o substanță nouă pentru sportivă, necertificată și la acest nivel de experiență sportivul știe de riscul pe care și-l asumă, iar aceasta nu este deloc o greșeală minoră (pct. 237d, 238 și 239);

Concluzii: Halep a încălcat legea cu privire la dopaj. De altfel, a recunoscut consumul neintenționat de substanță interzisă, ea cerând o sancțiune cât mai mică. Sancțiunea a fost deja executată.

CJUE a stabilit că medierea poate fi obligatorie în România

Pe data de 3 sept 2024, în cauza C-658-23, Curtea de Justiție a UE a stabilit că dacă Curtea Constituțională a invalidat o lege ce prevede ca obligatorie ședința de informare privind avantajele medierii, atunci instanța de judecată poate să nu aplice decizia curții constituționale.

Istoric: În România, reglementarea medierii este cuprinsă în Legea nr. 192/2006. Pentru a încuraja oamenii să recurgă la mediere în litigiile civile, s-a introdus prin obligația ca în anumite litigii părțile să meargă la un mediator care să le informeze cu privire la avantajele acestei proceduri; dacă părțile nu ar fi respectat această obligație legală, acțiunea lor adresată direct instanței urma să se respingă ca inadmisibilă. CCR a hotărât prin Decizia nr. 266/2014 că această procedură de informare cu privire la mediere este neconstituțională, întrucât afectează dreptul cetățenilor de acces la justiție.

Argumentele CJUE: La nivelul UE există Directiva 2008/52 care se aplică în litigii transfrontaliere. Potrivit acesteia, țările din UE pot avea legi prin care obligă la mediere sau doar la ședință de informare pentru mediere, cu o singură condiție: părțile să aibă posibilitatea de a se adresa justiției. Oricum, în acest sens există o decizie a CJUE anterioară: Hotărârea din 14 iunie 2017, Menini și Rampanelli, C‑75/16. De altfel CJUE menționează că CCR nu a stabilit că Directiva ar interzice obligativitatea medierii.

Concluziile VeDem Just: Legislația și jurisprudența CJUE permite statelor să prevadă cazuri de obligativitate a medierii sau, cel puțin, a informării cu privire la mediere, în litigii transfrontaliere. Or, dacă atunci când e vorba de astfel de litigii cu element de extraneitate se pot prevedea situații în care recurgerea le mediere să fie obligatorie, cu atât mai mult în litigii interne legea poate prevedea situații în care părțile să fie trimite la mediator. Singura condiție este ca, ulterior, să se permită litigantului să introducă acțiune în justiție. Prin urmare, Parlamentul poate rapid modifica Legea medierii, astfel ca medierea – și nu doar informarea cu privire la procedura și avantajele medierii – să devină obligatorie, ceea ce ar fi o modalitate reală și singura, deocamdată, pentru degrevarea instanțelor civile de o parte semnificativă de cauze.

Legal Academy 6 – la sfârșit

În perioada 2-7 august 2024 s-a desfășurat tabăra Legal Academy 6, pentru adolescenți, intitulată „Be legal, amu”. A fost organizată de asociația VeDemJust în comuna Vadu Izei, de lângă Sighetu Marmației, jud. Maramureș.  Edițiile anterioare au avut loc în anul 2019 la Turda (Legal Academy I) și Suceava (Legal Academy II), în 2021 la Costinești (Școala de Libertate), în 2022 la Berca (Make Law, Not War) și în 2024 la Orlat (De-a dreptul implicați).

Participanți: Din totalul doritorilor, au fost selectați în baza unor criterii riguroase 30 de tineri liceeni. Printre aceștia s-au aflat câștigătorii de la concursurile organizate de VeDem Just anul trecut – „Kahoot Legal” cu ocazia zilei educației juridice și anul acesta – concursul național „Be legal! Be cool!”. Trei elevi au venit tocmai din Republica Moldova.

Donatori: În acest an, asociația a solicitat implicarea unor oameni de bine în susținerea proiectului, prin campania „Adoptă un elev”. Au răspuns invitației noastre avocați (Alexandru Rîșniță, Mihai Alexandru Suian, Radu Șomlea, Anatol Pânzaru, Mircea Samuilă, Mihai Ielciu – toți din Cluj; Daniela Arhire din Iași; Ladislau Koble din Aiud; Vlad Uță și Mircea Ursuța din Oradea, Gabriel Biriș din București), notari (X; Ionuț Popa din Cluj), judecători (Grațiela Milu din Brașov și Andreea Țițerlea din Gorj), profesori (Codruța Obârșie din Timișoara), oameni de afaceri (Alexandru Ciurea din București), cetățeni (fam. Ploscaru din Piatra Neamț, Geta Ardelean din București, Claudia Puiu din Brașov), ONG-uri (asociația „Frunza de ștejar” din Ploiești, președinte Florentina Botoc). Ne-au sprijinit, de asemenea, asociația „Suntem vocea lor” din Sighetu Marmației. Ne-a fost partener Universitatea „Petre Andrei” din Iași.

Invitați: Prezentările și cei care le-au susținut în acest an au fost: Civismul – Viorica Opriș (asociația „Suntem vocea lor”), Anti-discriminarea – Gianina Clop (asociația VeDemJust), Consiliile Școlare – Daria Ciufudean (vicepreședinte CNE), UE și tinerii – Tana Foarfă (asociația Europuls), Abuzurile asupra minorilor – Cristi Danileț (fost judecător), Viața în facultatea de drept  – Michnea Raluca (student UB), Justiția în România comunistă – prof.univ.dr. Sorin Bocancea (UPA Iași), Violența școlară – subinspector de poliție Mădălina Vaida (Biroul Siguranță Școlară IPJ MM), Dependența de droguri – Rafael Breazovan și colegii (Teen Challenge Cluj), Siguranța digitală – Florin Bădiță (Corupția ucide). Ne-a încântat cu numere de magie mai vechiul nostru prieten, Iulian Paraschiv.

Vizite: Judecătoria Sighetul Marmației ne-a găzduit: participanții s-au întâlnit cu judecători și grefieri, au văzut mai multe săli de judecată, registratura, boxa acuzaților și locul de arest. Apoi au vizitat fostul Penitenciar politic din Sighet, care este acum „Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei”. De asemenea, au vizitat Mănăstirea Săpânța-Peri cu cea mai înaltă biserică de lemn din România și Cimitirul Vesel din Săpânța.  

Implicare: Tinerii au fost împărțiți în trei grupe și fiecare a fost responsabilă pentru organizarea activităților de jocuri și socializare în câte o seară. Așa au fost organizate o seară de debate (tema „Parlamentul vrea să limiteze libertatea de exprimare”), un proces simulat (cauza: meci de fotbal care a dus la accidentarea gravă a unui jucător), jocuri de inteligență (după modelul Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale) și seară de muzică (trei elevi au cântat la pian). La pensiune au fost primiți Ceterașii pentru dansuri tradiționale locale, s-a făcut foc de tabără în ultima seară, s-a mâncat tort și au fost lansate artificii.

Mediatizare: Tabăra a fost subiectul a două reportaje TV: la începerea taberei (AICI) și la sfârșitul acesteia (AICI).

Echipa: Au contribuit la organizare și desfășurarea activităților: Lucian, Cristi, Gianina, Iulian, Cătălina, Viorica, Nicholas, Alexia R, Alexia M, Veronica, Davide, Mihaela, Sorana, Ștefan, Bianca. Gazdele de la pensiunea „În deal la Ancuța” au fost extraordinare!

Evaluare: Participanții și organizatorii și-au exprimat, sub anonimat, opinia despre toți cei care au venit în tabără. Toți au pregătit câte un testimonial video care este postat în pagina dedicată. Părinții lor au urmărit în timp real toate activitățile. În urma activităților din tabără, s-au remarcat în mod deosebit și au fost invitați să fie voluntari în asociația VeDem Just, elevii: Mădălina Alexei, Cătălin Gorincioi și Matei Onciu. Toți ceilalți participanți sunt invitați să aplice pentru a se alătura echipei noastre în baza proiectelor pe care le propun sau la care se alătură.

Follow-up: Toți participanții urmează să fie primiți în grupul de whatsapp care îi cuprinde pe toți ceilalți participanți de la taberele anterioare. Fiecare urmează să dezvolte în comunitatea în care este un proiect de educație juridică: club, invitații către oamenii legii, vizite la tribunale, revistă, filmulețe în social media etc.

Informare: Legal Academy reprezintă unul dintre cele 30 de proiecte din cadrul programului național de educație juridică desfășurat de asociația neguvernamentală și apolitică VeDem Just. Am ajuns astfel, în ultimii nouă ani, la peste 50.000 de copii și tineri. Nu urmărim obținerea vreunui profit și nici recrutarea viitorilor studenți la Drept. Scopul nostru este familiarizarea elevilor cu informații juridice, cât mai devreme, în scopul responsabilizării acestora și răspândirea prin intermediul lor a educației juridice ca materie nouă în școli. Tocmai de aceea, fiecare participant devine ambasador al educației juridice. Ne bucură să îi știm de partea legii pe copiii și tinerii care trec prin proiectele noastre.

Foto și video: ne găsiți pe FB – VeDem Just, Educatie Juridica,  Legal Academy, pe Insta – VeDem Just , pe web – VeDem Just și Educație juridică sau căutați-ne în social media cu: #LegalAcademy, #BeLegalAmu, #VeDemJust, #educatiejuridica.

Sprijin: Puteți susține proiectele noastre printr-o mică donație, prin bancă sau prin Revolut, la datele de AICI. Vă mulțumim!

Lucian Checheriță,

președinte

LA6, Be Legal, amu’! – participanții selectați

               În urma selecției celor înscriși la tabăra Legal Academy 6 ce se va desfășura la Sighetul Marmației, lista participanților este următoarea (în ordinea alfabetică):

  1. Alexei Mădălina, R.Moldova
  2. Balaci Bogdan-Florin, Timișoara
  3. Căienar Melissa, Bistrița
  4. Cojocaru Marian Alexandru, Constanța
  5. Coman Patricia, Bistrița
  6. Filip Mihai-Ioan, București
  7. Giurgiuman Cristian, Cluj
  8. Ghiran Alexandra, Cluj
  9. Gorincioi Cătălin, R.Moldova
  10. Hosu Marisa Isabella Georgiana, Iași
  11. Ibrian Ramona Elena, Galați
  12. Ienciu Anna Georgia, Bistrița
  13. Leontescu Tiberiu, Botoșani
  14. Luchian Gențiana, Iași
  15. Onciu Matei Constantin, Suceava
  16. Popescu Ioana-Daria, Dolj
  17. Porumbel Mălina, Gorj
  18. Prelipcean Daniel, Cluj
  19. Rațiu Tudor, Cluj
  20. Ruscanu Anastasia, Suceava
  21. Rusu Dumitru, R.Moldova
  22. Săndescu Bianca Elena, Neamț
  23. Secăreanu Miruna, București
  24. Stoiciuc Mihai-Codrin, Botoșani
  25. Sturzu Matei Alexandru, Neamț
  26. Teodor Andrei, Galați
  27. Trifoi Mara-Ariana, Botoșani
  28. Varga Cristian Mihai, Mureș
  29. Vieru Bianca, Galați
  30. Zotescu Robert-Ștefan, Vrancea

Rezerve (în ordinea punctajului):

  1. Avram Bianca, Galați
  2. Goțu Ionica Ilinca, Galați
  3. Mezabrovshi Lorena. Brașov.

Mâine, toți participanții veți primi link de conectare pe un grup de whatsapp, unde se discută despre confirmări, poza de ecuson, numărul la tricou și prima întâlnire online.

Mulțumim celor care ați aplicat! Felicitări celor care ați fost selectați!

Tabăra de educație juridică: LEGAL ACADEMY 6 – Be Legal, amu‘!

UPDATE: Prin decizia rectorului din data de 3 iulie 2024, Universitatea „Petre Andrei” din Iași devine partener oficial al asociației VeDem Just pentru organizarea și desfășurarea taberei „Legal Academy”. În acest an, în tabăra „Be Legal, amu’!”, universitatea va deconta cheltuielile de cazare, masă și transport pentru un cadru didactic care va asigura transmiterea unor informații legale corecte către participanți. Mulțumim rectorului Teodora Prelipcean și prorectorului Sorin Bocancea pentru susținere!

.⚖️Anunț 30.06.2024: Asociația VeDem Just organizează în perioada 2-7 august 2024 a șasea tabără anuală de educație juridică dedicată adolescenților. Tabăra din acest an se numește „Legal Academy în Maramu‘ ”: „Be legal, amu’!”. Informații despre taberele din anii trecuți găsești AICI. Imagini și testimoniale de la acestea găsești AICI.

📢 Este un prilej de întâlnire cu avocați, polițiști, judecători, experți anti-drog, consilieri DGASPC. Vom discuta despre lege și reguli. Vom socializa și ne vom împrieteni. Scopul principal al taberei este familiarizarea elevilor cu informații legale și răspândirea proiectelor de educație juridică în comunitate. Tocmai de aceea, cei mai activi participanți vor deveni ambasadori ai educației juridice.

⚖️Beneficiari vor fi 30 de adolescenți. Dintre aceștia, patru au fost deja selectați: sunt cei calificați ca urmare a participării la concursurile organizate de VeDemJust în data de 17 noiembrie 2023 (Ziua Educației Juridice) și 1 iunie 2024 (finala concursului „Be Legal! Be cool!”). Restul de 26 de locuri vor fi ocupate în urma unei selecții riguroase.

🏡Tabăra va avea loc la  pensiunile „Teleptean Ileana” și „În Deal la Ancuța” , din comuna Vadu Izei, situată la 7 km de Sighetul Marmației, județul Maramureș. Pensiunile sunt cotate cu 3 margarete și oferă locuri de cazare, restaurant, sală de conferințe.  Detalii găsiți la https://pensiunea-teleptean.ro .

🌞Perioada de desfășurare a taberei este 2-7 august  2024. Cazarea include cinci nopți, iar mesele vor fi trei pe zi.  Costul acestora vor fi suportate de VeDem Just prin binevoitori care au făcut donații. Restul cheltuielilor pentru transport, vizite locale și activități sunt în sarcina participanților, conform Regulamentului.

🧒👧🏻 Sunt așteptați să se înscrie elevii care din toamna acestui an vor fi în clasa a X-a sau a XI-a. Pot fi din România, Ucraina sau Republica Moldova, vorbitori de limba română.

📝Înscrierile se fac în perioada 1-10 iulie 2024, completând formularul de AICI. Cei care sunt pre-selectați, vor fi anunțați pentru a participa la un interviu online în perioada 13-14 iulie 2024. Citește bine Regulamentul taberei!

🥇Dacă ești selectat, te vei regăsi pe lista finală ce va fi publicată în data de 15 iulie 2024. După care, îți faci bagajele și ne vedem pe 2 august 2024 în tabără!

 SUCCES!!

„Be Legal! Be cool!”, ediția a doua – premianții

La data de 1 iunie s-a desfășurat concursul național de educație socială și juridică pentru elevi „Be Legal! Be Cool!”, 2024, inițiat de asociația VeDem Just. Șase copii au fost premiați cu device-uri electronice, iar trei tineri au fost premiați cu câte un loc în tabăra anuală de educație juridică.

„Be Legal! Be Cool!” este un concurs național desfășurat sub egida VeDem Just. Finala primei ediții a avut loc la Alba-Iulia.  Ediția din acest an s-a desfășurat în două etape: faza județeană la data de 13 mai și faza finala la data de 1 iunie 2024. Concursul este înregistrat în calendarul Ministerului Educației – Anexa nr.2 din Ordinul ME nr. 3468/2024, poziția nr. 252. Ediția din acest an a avut loc la Botoșani, datorită implicării Inspectoratului Școlar Județean. Cazarea și masa au fost asigurate de ISJ Botoșani la internatul și cantina CN „A.T. Laurian”, iar premiile au fost asigurate de VeDemJust, sponsori din acest an fiind rețeaua de florării „Magnolia” și Cristi Danileț (laptop, telefon mobil, tabletă și loc în tabără).

La etapa finală s-au calificat 83 de elevi (30, 28 și 25 pentru fiecare grupa). Unii au venit însoțiți de profesori, alții de părinți.

La deschiderea festivă au participat reprezentanți ai ISJ Botoșani. VeDemJust, Tribunalul Botoșani și Baroul Botoșani. Finala s-a desfășurat în amfiteatrul de la Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani și a constat în două probe: cea eliminatorie (30 de întrebări cu răspunsuri tip grilă) în urma căreia s-au calificat mai departe cei care au obținut primele 10 punctaje și cea de Kahoot (cu 20 de întrebări cu patru variante de răspuns în regim de viteză). Elevii au fost testați din manualele de educație civică acreditate de Ministerul Educației și ghidul „Elevul și Legea” publicat de VeDem Just.

În urma desfășurării finale s-au acordat premii și mențiuni, după cum urmează:

Grupa I – clasele a V-a și a VI-a

Locul 1: Mircovici Tiana, Școala Gimnazială nr. 24, Timișoara, prof. îndrumător Obârșie Codruța (eleva a luat locul 3 anul trecut);

Locul 2: Mihăilescu Tudor, Școala Gimnazială „Orizont”, sector 6 București, prof. îndrumător, mama Mihăilescu Daniela;

Locul 3: Aruștii Armin, Școala Gimnazială „Grigore Antipa”, Botoșani, îndrumător prof. Trușcanu Carmen.

Mențiuni:

Vasile Carmen Violenta, Liceul Teoretic „Ioan Cotovu”, Hârșova, îndrumător prof. Penaru Virginia;

Simulescu Raluca Elena, Școala „Constantin Gheorghiță”, Podari, jud. Dolj, îndrumător prof. Dihoru Izabela Mihaela;

Iancu Ștefan, Școala Gimnazială nr. 24, Timișoara, îndrumător prof. Obârșie Codruța;

Grupa a II-a – clasele a VII-a și a VIII-a

Locul 1: Mihai Elena Adelina, Școala Gimnazială „Ion Creangă”, Iași, îndrumător prof. Vasilică Denisa Marina (eleva a luat locul I și la ediția precedentă, la grupa I)

Locul 2: Mironescu Luca Mihai, Școala Gimnazială Step by Step, București (elevul a luat locul I la ediția precedentă, grupa 2)

Locul 3: Iordache Ștefan, Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu”, Târgoviște, îndrumător (elevul a luat același loc anul trecut).

Mențiuni:

Cataranciuc Ilinca, Școala Gimnazială „Grigore Antipa”, Botoșani, îndrumător prof. Trușcanu Carmen;

Ilincaru Rareș, Liceul de artă „Ștefan Luchian”, Botoșani, îndrumător prof. Trușcanu Carmen;

Ciont Filip Emil, Școala Gimnazială Nicolae Titulescu, Cluj-Napoca, îndrumător prof. Mălinaș Natalia;

Grupa a III-a  – clasele de liceu

Locul 1: Ciobanu Robert, Liceul Teoretic de Informatică „Gr.Moisil”, Iași, îndrumător Juverdeanu Emil;

Locul 2: Petrea Alexandra, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, Focșani, îndrumător prof. Săcrieru Dănuț;

Locul 3: Varga Cristian-Mihai, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Tg.Mureș, îndrumător prof. Standavid Beatrice și tatăl Varga Ioan-Nuțu.

Mențiuni:

Andrieș Andreea-Narcisa, Liceul de artă „Ștefan Luchian”, Botoșani, îndrumător prof. Trușcanu Carmen;

Stan Andrei de la Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu, sector 2 București, îndrumător prof. Tudor Cosmin Ionuț;

Balaci Bogdan Florin, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Timișoara, îndrumător prof. Obârșie Codruța.

Punctajul cel mai mare l-a înregistrat județul Botoșani.

Diploma de apreciere pentru imnul concursului, conceput cu ajutorul A.I., s-a acordat elevului Alexandru Ștefan Costin, de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău.

„Be Legal! Be cool!” 2024 – agenda faza națională

Am definitivat agenda activităților care vor avea loc la Botoșani, când cei calificați la faza locală vor veni pentru a se întrece la concursul de educație civică și juridică.

Copiii au drumul gratuit pe mijloacele de transport în comun. Profesorilor însoțitori li se decontează cheltuielile de către Inspectoratul județean/de sector. Cazarea și masa sunt asigurate de ISJ Botoșani la CN „A.T.Laurian”. Premiile sunt asigurate de VeDemJust.

Datele despre concurs și desfășurarea în timp real se vor publica pe contul special de FB www.facebook.com/BeLegalBeCool și vor putea fi găsite postări cu #BeLegalBeCool pe FB, Insta și TikTok.

„Be Legal! Be Cool!” 2024 – calificații

Azi, 11 mai 2024, s-a desfășurat faza locală a concursului „Be Legal! Be Cool”, ediția a doua, 2024. În urma susținerii testului grilă pe grupe de clasă s-au calificat 95 de elevi pentru faza națională care va avea loc la Botoșani în perioada 31 mai – 2 iunie 2024.

Felicitări tuturor participanților, mulțumim profesorilor implicați în organizare și mult succes celor calificați mai departe!

Mao jos regăsiți tabelul cu numele celor calificați și punctajul obținut de fiecare:

 Faza localăGrupa I (cls V-VI)Grupa II (cls. VII-VIII)      Grupa III (cl. IX-XI)
ALBAVasiu Vesna Natalia (76)
ARADMariș Neli (70)Cofan Alexandru Laurențiu (85) Filimon Vlad (79) Iștoc Natalia (73) Mihuța Rareș Andrei (73)
BIHORMarchiș Rebeca Diana (76) Laza Vladmir (73) Mudura Antonio Adrian (70) Sabău Mădălina Ioana (70)Jula Maria Emilia (85) Cruceru Denisa Elena (76)
BISTRIȚA-NĂSĂUDToderici Mihaela Natalia (94) Timiș Ariana Teofana (88) Ursa Karina (85) Antohe Antonia (85)Bălan Sebastian (79) Petrescu Lorena (79) Lăcătuș Simona Maria (76) Banu Carina (70)Lup Irina (73)
BOTOȘANIAruștii Armin Mihail (82) Pinteala Alexandru Cristian (82) Gorghiu Andrei (82) Grigore Rareș (79) Marosac Rareș (79)Ilincaru Rareș (85) Hirjoi Anda (82) Cataranciuc Ilinca (79) Pirtac Gabriel (79)Melinte Patricia (73)
BRAȘOVBintu Matei (70)
BRĂILAPoenaru Diana Ștefania (82) Albu Ariana Gabriela (76) Coteț Maria Julia (73) Burlacu Adrian Viorel (73)
BUCUREȘTI SECTOR 2Stan Andrei (88) Ursaciuc Ana Maria Laura (79) Schiau Maria Gabriela (76)
BUCUREȘTI SECTOR 4Cehan Marina (91) Bia Vladimir (88) Luțu Miruna Ioana (85)Matei Edward Alexandru (85) Mironescu Luca Mihai (85) Oprea Gabriel Valentin (82)
BUCUREȘTI SECTOR 6Mihăilescu Tudor Nicolai (91)
BUZĂUAlexandru Ștefan Costin (76) Dumitrache Mara Andreea (73) Botoș Adelina (70)
CLUJCiont Filip Emil (88) Moldovan Sara Veronica (73) Farcaș Alesandra Maria (70)
CONSTANȚAAlim Denis Gabriel (85) Stoica Daria Gabriela (82) Vasile Carmen Violeta (79)Ene  Miruna Andreea (91) Buzea Mihaela Claudia (79) Decu Bianca Maria (79)Stan Cristian Gabriel (79) Maldeș Maria Roxana Doina (76) Chirița Crina Alexandra (73)
DÂMBOVIȚAIordache Tudor (85)Iordache Ștefan (79)Catană Christian (73) Olifer Robert Nicolae (70)
DOLJVeselin Maria Alexia (91) Nicolae Loredana Georgiana (85) Simulescu Raluca Elena (85) Colțatu Petruța Daria Eliza (70)Giuroiu Iliuță Cristinel (73) Patitoiu Alexia Maria (73) Nicolaița Alexia(70) Toncea Ariana (70)
IAȘIDarie Theodor (94) Scafariu Vlad (76) Raba Măriuca Raluca (73)Vierașu Liviu Matei (88) Mihai Elena Adelina (88) Teodor Alexandra (70)Zătângă Raluca Ștefania (85) Ciobanu Robert (79) Baciu Ioana Bianca (73)
MUREȘVarga Cristian Mihai (91)
NEAMȚVasilescu Cristian Mihai (76)
OLTCăpățână Iosif Ionuț (100)
TIMIȘIancu Ștefan (94) Balhas Eva (94) Speteschi Alina Ana Maria (94), Mircovici Tiana (94)Balaci Bogdan Florin (91)
VRANCEABrînzoi Dragoș Gabriel (82) Zamfirescu Maria Alexia (82) Kviatcoschi Mihaela (76)Petrea Alexandra (88) Zotescu Robert Ștefan (76)
TOTAL 111+21=3215+22=3714+12=26

             Potrivit art. 35 din Regulamentul de concurs, pentru fiecare grupă s-au calificat automat la faza națională elevii care au obținut peste 70 de puncte de pe locul I din fiecare județ/sector (primele nume din fiecare celulă a tabelului). În lipsa elevilor calificați din alte județe/sectoare, organizatorii au decis potrivit art. 38 din Regulamentul de concurs să redistribuie locurile vacante către următorilor concurenți situați pe locurile II și III din fiecare județ participant și care au obținut peste 70 de puncte, pentru fiecare grupă (următoarele nume din fiecare celulă). La Timiș a fost selectat și elevul de pe locul IV, care a avut punctaj identic cu locurile anterioare, toate la egalitate.

               Toți elevii astfel calificați au șanse egale pentru a obține premiile puse în joc:

  • Pentru grupa I: un laptop (locul I), o tabletă (locul II), un telefon (locul III);
  • Pentru grupa a II-a: un laptop (locul I), o tabletă (locul II), un telefon (locul III);
  • Pentru grupa a III-a: câte un loc în tabăra Legal Academy organizată în timpul verii.

Hotărâri remarcabile: Condamnare pentru homeschooling

Doi părinți au fost condamnați definitiv de justiția română pentru că și-au retras cei patru copii de la școală pentru a face cu ei homeschooling (Dosar nr. 613/177/2023).

Cei doi au împreună patru copii minori (8, 10, 11 și 13 ani) care frecventau școala în com. Bratca, jud. Bihor. În luna septembrie 2021 i-au retras de la școală pentru a-i educa ei singuri acasă în sistemul de învăţământ de tip homeschooling, din cadrul Home Life Academy, ulterior la West River Academy. Directorul a sesizat Parchetul.

Părinții nu erau de acord cu sistemul de predare online, aveau un program flexibil și puteau să se ocupe 3 ore pe zi de copii. Ei au folosit manuale din România. Mama are 8 clase, tata are 12 clase. Procurorii au constatat că cele două școli nu au oferit cursuri online și nici manuale, ci au permis părinților să-şi aleagă felul în care să îşi educe şi să îşi testeze copiii. Singura obligaţie era de a transmite de două ori pe an rezultatele testelor, în baza cărora, la finele anului şcolar, copiii primeau o foaie matricolă. Psihologii au găsit mari lacune în dezvoltarea copiilor și stimă de sine scăzută a copiilor.

Cei doi părinți au fost acuzați de procurori pentru comiterea infracțiunii de „împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu” prevăzută de art. 380 alin. 1 din C. Pen, pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an și pe 21 febr. 2023 au fost trimiși în judecată. În fața judecătorilor, cei doi au recunoscut fapta.

Ca urmare, Judecătoria Aleșd a decis la data de 21 dec. 2023 condamnarea celor doi la câte 4 luni închisoare, care a fost suspendată pe timp de 2 ani, perioadă în care ei trebuie să muncească 40 ore în folosul comunității. Motivarea poate fi citită AICI. Instanta a stabilit homeschooling este o formă de învățământ nerecunoscută în România, iar cursurile urmate la această formă de învățământ nu pot fi echivalate conform învățământului românesc; totodată unitățile Home Life Academy, respectiv West River Academy nu figurează în Registrul special al organizațiilor furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități de învățământ corespunzătoare unui alt sistem educațional din altă țară, nefiind acreditate la noi.

Nemulțumiți de pedeapsa primită, cei doi au contestat hotărârea. Pe data de 9 mai 2024 Curtea de Apel Oradea a stablit că ei nu au dreptate și condamnarea este legală. Astfel, sentința a rămas definitivă.

„Be Legal! Be Cool” 2024 – înscriși

La expirarea perioadei de înscriere pentru concursul de educație socială și juridică „Be Legal! Be Cool!” ediția a II-a s-au înscris în total 280 de participanți. Cei înscriși sunt grupați pe județe și pe grupe în tabelul următor, unde apare și locația desfășurării etapei județene și profesorul de contact. Pentru nelămuriri:

 JudețGrupa IGrupa IIGrupa IIIEtapa județeană: locație și profesor
1ALBA2 
2ARAD14 C.N. „Elena Ghiba Birta” Arad – Gabriel Marinescu
3BIHOR73C.N. „Mihai Eminescu” Oradea – Mihaela Simona Biriș
4BISTRIȚA-NĂSĂUD1161Școala Gimnazială Livezile – Violeta Rogozan
5BOTOȘANI1055 Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani – Carmen Trușcanu
6BRAȘOV1CN „Johannes Honterus” Brașov – Peter Țurcaș
7BRĂILA4Liceul Teoretic „Panait Cerna” Brăila – Nicolae Anton
8BUCUREȘTI SECTOR 11 
9BUCUREȘTI SECTOR 211C.N. „M.Viteazul” București – Adrian Gabriel Horvath
10BUCUREȘTI SECTOR 31 
11BUCUREȘTI SECTOR 43113Șc Gimnazială „Step by Step” București Adrian Gabriel Horvath
12BUCUREȘTI SECTOR 51 
13BUZĂU13Școala Gimnazială „Emil Palade” Buzău – Viorica Boarcăș
14CLUJ5Școala Gimnazială nr. 1 Gherla – Florina Rotar
15CONSTANȚA311617Liceul Teoretic „L. Blaga” Constanța – Adriana Tihanov
16DÂMBOVIȚA3Șc. Gimnazială „M.Basarab” Târgoviște – Constantina Folea
17DOLJ435Liceul Teoretic „T.Arghezi” Craiova – Ioan Cristian Pârvulescu
18GALAȚI1 
19IALOMIȚA21 
20IAȘI583Colegiul Economic Administrativ Iași Andreea Neculau
21MUREȘ1 
22NEAMȚ1 Școala Gimnazială nr. 5, P.Neamț – Lavinia Oglagi
23OLT1 Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal – Niculina Tomescu
4TIMIȘ163Școala Gimnazială nr. 2 Timișoara – Adriana Oprean
25SĂLAJ1 
26VRANCEA1227C.N. „V.D. Cotea” Focșani – Oana Andrei

START „Be Legal! Be Cool!” – concurs de educație juridică, cu premii, ediția a II-a

Ești elev și iubești dreptatea? Știi câte ceva despre societate, lege și justiție? Vrei să obții un premiu fain? Haide la concurs să îți testezi cunoștințele de educație civică și juridică!

Calendar concurs:

  • 20 aprilie 2024: lansarea concursului;
  • 20 aprilie – 09 mai 2024: înscrierea participanților;
  • 11 mai 2024, de la ora 09:00: etapa județeană;
  • 31 mai – 2 iunie 2024: etapa națională/finală, onsite.

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani în parteneriat cu Asociația „Voci pentru Democraţie şi Justiţie” organizează ediția a doua a Concursului Național  de Educație Juridică „Be legal! Be cool!”. Asociația VeDem Just este promotor al educației juridice în școli. Anii trecuți a organizat mai multe competiții la nivel local. În anul 2023 a organizat prima ediție a concursului „Be legal! Be cool!”, finala având loc la Alba-Iulia, unde au participat 120 de concurenți. Acum, concursul este înregistrat în calendarul Ministerului Educației – Anexa nr.2 din Ordinul ME nr. 3468/2024, poziția nr. 252.

Știi răspunsurile la astfel de întrebări: „Care sunt cele trei puteri ale statului?”; „Cu ce se ocupă judecătorii și avocații?”; „De la ce vârstă un copil răspunde în fața justiției pentru infracțiunile comise?”; „Care sunt sancțiunile ce se aplică unui elev care încalcă regulile de la școală?”; „De la ce vârstă poate un tânăr să conducă o bicicletă pe drumul public?”; „Sunt lucruri pe care nu ai voie să le postezi pe Instagram sau TikTok?”. Atunci te așteptăm la concursul nostru dotat cu premii: laptopuri, tablete, telefoane mobile, locuri în tabăra de vară.

Trei grupe vor fi alcătuite cu elevii înscriși la concurs:

  • cei din clasele V-VI fac parte din grupa I;
  • cei din clasele VII-VIII fac parte din grupa a II-a;
  • cei din clasele IX-XI fac parte din grupa a III-a.

Două etape va avea concursul: prima la nivel de județ/sector, în data de 11 mai 2024, începând cu ora 09:00. Primul clasat din fiecare județ la fiecare categorie care a obținut minim 70 puncte va participa la etapa națională, care va avea loc în format fizic, în perioada 31 mai – 2 iunie 2024, în municipiul Botoșani.

Vei face un test-grilă. Întrebările vor fi concepute după informațiile cuprinse în ghidul „Elevul și Legea”, ediția 2022, în aplicația pentru mobil „Lege-n-Dar. Gândește legal!” și în manualele de  educație socială corespunzătoare grupei tale. Atenție: se evaluează nu doar corectitudinea răspunsurilor, ci și viteza de completare a testului. În faza finală vei avea de trecut și un test Kahoot, super cool!

Avem premii deosebite pentru cei care ajung pe primele locuri în finala de la nivel național: elevii din grupa I și grupa II vor  primi premii constând în aparatură electronică (laptop, telefon, tablete), iar elevi din grupa a III-a vor primi câte un loc gratuit în tabăra de vară „Legal Academy” organizată de  Asociația VeDem Just „Legal Academy” (vezi pe cea de anul trecut AICI).

Citește Regulamentul și înscrie-te la concurs completând online formularul de AICI, iar în data de 11 mai 2024, ora 8.30, prezintă-te la unitatea de învățământ stabilită de inspectoratul școlar.

Succes la faza județeană! Apoi, te așteptăm la faza națională!

România în Schengen

Începând cu data de 31 Martie 2024, Romania devine Stat membru Schengen: se elimină controalele la frontierele aeriene (cele 17 aeroporturi) și maritime (cele 4 porturi la Marea Neagră); se mențin, deocamdată, controalele la frontierele rutiere (cele 32 puncte de trecere rutieră) și feroviară (cele 15 puncte de trecere feroviară).

Ca urmare a creării Pieții Unice în anul 1993, UE are la bază patru libertăți de circulație: a mărfurilor, a serviciilor, a capitalurilor și a persoanelor. Dreptul la libera circulație în UE pentru cetățenii europeni a devenit realitate în 1995, când controalele la frontiere au fost eliminate în interiorul acestei zone, conform acordului de la Schengen (numele unui sat situat pe malurile râului Moselle, la frontiera comună a trei țări: Luxemburg, Germania și Franța). Pe 30 decembrie 2023, toate statele membre ale UE au stabilit prin Decizia (UE) 2024/210 aderarea României și Bulgariei la acest spațiu în privința frontierelor aeriene și maritime.

Azi sunt 29 de state membre Schengen :

  • toate statele UE fără Irlanda și Cipru: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria;
  • patru state non-UE: Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

De acum, persoanele  care se deplasează din România către acestea state sau dinspre ele către România nu vor mai fi supuse controalelor de frontieră: vor trece de controlul de securitate și apoi se vor îndrepta direct către porțile de îmbarcare. Practic, se va călători în interiorul UE ca și cum s-ar călători în interiorul țării. Aleatoriu, Poliția și Jandarmeria pot verifica actele de identitate. Pentru călătorii către sau dinspre state non-Schengen controlul de frontieră este menținut.

Călătoria minorilor români în/din străinătate:

  • cu vârsta de 16-18 ani: călătoresc singuri, cu acordul părinților; dacă se deplasează în țara unde au domiciliul, nu mai trebuie acordul;
  • cu vârsta sub 16 ani: călătorește însoțit de ambii părinți; de un părinte și cu declarația notarială a celuilalt părinte că îi permite călătoriile în străinătate timp de maxim 3 ani; de un major și cu declarația notarială a ambilor părinți.

Condițiile de circulație în străinătate a cetățenilor Români sunt prevăzute în Legea nr. 248/2005. Regimul străinilor în România este reglementat în OUG nr. 194/2002.