VeDemJust a produs jumatate din totalul national de viziere

În ultimele două luni asociația VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie a produs la Cluj-Napoca 150.000 de viziere. Ele au fost distribuite în Cluj și alte 22 de județe, inclusiv în Republica Moldova, personalului sanitar, de ordine publică și din învățământ.

Întreg procesul a avut două faze. În prima fază s-a prelucrat material plastic existent pe piața românească (20.000 viziere). În a doua fază s-a prelucrat material plastic importat din străinătate (130.000 viziere). Operațiunile desfășurate au presupus: strâns donații de la cetățeni şi firme, contactat firme cu laser CNC și produs 20.000 viziere, făcut imnul vizierelor, contractat firmă din România pentru import 24 tone de plastic din Italia, aşteptat rândul la debitat materialul în Italia, contractat firmă de transport din Italia în România, conceput proiectul de decupare a plasticului, transportat două role de la Cluj la Sibiu unde au fost prelucrate de comunitatea de acolo, debitat la Cluj restul rolelor mari aduse cu TIR-ul în altele mai mici, contractat tipografie din Cluj şi inovat o operaţiune tehnologică pentru producerea a unei cantităţi mari de viziere în timp mic, procurat ştanţă din Anglia printr-un intermediar din Braşov, încercări repetate şi comandat alte ştanţe până am dat de modelul potrivit, ceea ce a implicat schimbarea proiectului (proiectul iniţial țintea la 270.000 de viziere, cel nou a generat în final 130.000 de viziere), transportat role mici la tipografie, achiziţionat cutii şi pungi de plastic cu bule pentru împachetat, ştanţat plasticul în vizoare şi două tipuri de bretele, achiziţionat elastic pentru legat bretelele şi scotch pentru legat cutiile, închiriat cântare pentru numărat digital vizoare şi bretele, tipărit instrucţiuni de asamblare, postat în online filmuleţ de asamblare, tipărit etichete de lipit pe fiecare cutie, anunţat voluntarii „Vă Ajutăm Din Cluj!” pentru a ajuta la cântărit-numărat-împachetat, asigurat masa pentru voluntari, iar pentru o parte deplasarea de acasă la tipografie, transportat viziere în localitate cu maşina personală, transportat viziere în alte judeţe cu firmă de marfă, expediat viziere prin firme de curierat, depozitat restul vizierelor, predat materialul plastic nerecuperabil la firmă de reciclat.

Au fost implicate mai multe firme şi câteva zeci de persoane într-o operaţiune unică în România: din cele aproximativ 300.000 de viziere produse în toată ţara în perioada pandemiei de către 23 de centre regionale reunite în rețeaua viziere.ro, o jumătate sunt cele produse în Cluj-Napoca în proiectul VeDem Just. Mai mult, 35.000 de viziere produse de noi au ajuns în Republica Moldova, inclusiv în teritoriul transnistrian. Coordonatori ai proiectului clujean au fost judecătorul Cristi Danileț și domnul Cătălin Pop.

Toate vizierele au fost distribuite în mod gratuit. Vizierele au ajuns la doctori, asistenţi medicali, infirmieri, medici de familie, medici dentişti, farmacişti, poliţişti, jandarmi, poliţişti de penitenciare, asistenţi sociali, profesori, din Cluj şi încă 22 judeţe din România. Niciun membru al asociației și niciun voluntar implicat în acest proiect nu a fost remunerat în vreun fel.

În momentul de faţă mai sunt în depozitul clujean 40.000 de viziere care vor fi distribuite în funcţie de cerere. În această perioadă sunt vizate mai ales inspectoratele școlare: deja au fost livrate 12.000 de bucăți la Timișoara, 5.000 de bucăți la Oradea și 2.000 de bucăți la Constanța.

Mulţumim pentru donaţii şi susţinere: tuturor cetățenilor donatori și firmelor, inclusiv Romanian United Found, Hora de România, Societatea Studenților Mediciniști București, Asociația pentru Relații Comunitare, Masa Rotundă, Aradul Civic, Asociația Valea Jiului Development, Asociația Dedeman, Vodafone, MCM EVA SRL București, Chiorino Cluj, Valrom București, Perfect Seal Cluj, Daisler Print House Home, SeenPrint Cluj, EduJoc Chișinău.

Asociația VeDem Just promovează educaţia juridică în şcoli. În perioada pandemiei a făcut parte din mișcarea națională viziere.ro care și-a propus dotarea cu scuturi faciale a personalului medical din prima linie implicat în tratarea bolnavilor de Covid-19. Asociaţia este membru fondator al mişcării civice „Vă ajutăm din Cluj!”.

Urmărește-ne:
0