În anul 2003, prin Rezoluția 58/4, AG a ONU a desemnat data de 9 decembrie drept „Ziua Internațională Anticorupție” (International Anti-Corruption Day), pentru a crește gradul de conștientizare a corupției și a sublinia rolul Convenției de la Merida în prevenirea și combaterea sa.
Se amintește, astfel, că în anul 2003 a fost adoptată Convenția ONU privind Corupția (UNCAC), deschisă spre semnare tuturor statelor în data de 9 dec. 2003, la Merida, Mexic. Convenția a intrat în vigoare în anul 2005. Ea acoperă patru arii: prevenirea corupției, combaterea corupției, cooperarea internațională, recuperarea bunurilor. Documente, instrumente și publicații emise la nivel ONU privind corupția sunt disponibile AICI.
Cuvântul „corupţie” provine din latinescul corrumpere care înseamnă a rupe, a distruge. Corupţia înseamnă folosirea abuzivă a puterii încredinţate, pentru obţinerea de beneficii personale. Ea se poate comite în mai multe modalități: luare de mită, dare de mită, trafic de influență, primirea de cadouri, ungerea, frauda, șantajul, favoritismul, nepotismul, delapidarea, folosirea informațiilor confidențiale, comision reciproc. Privește atât sectorul public, cât și cel privat.
Convenția de la Merida a fost ratificată de România prin Legea nr. 365/2004. Actele de corupție sunt prevenite prin reguli cuprinse în coduri deontologice, regulamente interne ale organizațiilor și instituțiilor, prin normele din Codul penal (art. 289-294). Există o lege specială privind prevenirea, descoperirea și sancționarea actelor de corupție, Legea nr. 78/2000. Pentru combaterea corupției există procurori specializați: pentru mica corupție – la nivel de parchete ordinare, pentru marea corupție – la DNA, pentru corupția judiciară – la SIIJ.
Pagină dedicată: AICI; #NoToCorruption, #IACD.