Șase ani de VeDem Just

La 10 decembrie se împlinesc șase ani de când au fost semnate actele constitutive ale organizației VeDem Just, promotor al programului național de educație juridică. Ziua a fost special aleasă, pentru a coincide cu Ziua Internțională a Drepturilor Omului.

La această dată, în anul 2015, cinci jurişti au semnat la București actul de constituire şi statutul asociaţiei Voci pentru Democraţie şi Justiţie (VeDem Just). Două luni mai târziu, asociaţia avea să primească personalitate juridică, acordată de Judecătorie.

Azi, organizaţia reunește juriști, cadre didactice, elevi și studenți. Ea este cunoscută mai ales pentru EDUIURIS, programul național ce reuneşte mai multe proiecte distincte ce privesc educaţia juridică a copiilor și tinerilor. În cadrul programului s-a scris cartea „Elevul și Legea”, s-au distribuit doar în acest an 7000 de manuale în cele 125 de școli unde în anul școlar 2021-2022 se studiază opționalul de educație juridică, s-a inițiat proiectul „Profu` de juridică” în care au fost instruiți peste 150 de profesori să predea această materie, s-a conceput aplicația pentru mobil Lege-n-Dar, s-au organizat trei tabere „Legal Academy” pentru adolescenți. 

VeDem Just mulțumeste tuturor susținătorilor. Fără voi, nu ar fi fost cunoscut acest program și nu ar fi fost adoptată Legea nr. 276/2021 prin care, începând din anul școlar următor, cunoștințele de educație juridică vor ajunge în mod obligatoriu la elevii din clasele primare și gimnaziale. În anul ce vine, noi instrumente de educație juridică, de data aceasta destinate inclusiv adulților, vor fi elaborate de organizație.

Conducerea VeDem Just – jurist Lucian Checheriță, judecător Cristi Danileț și ofițer de poliție Florian Ioniță – mulțumeşte membrilor asociației și voluntarilor din programul de educație juridică. Fără voi, această organizație nu ar fi putut exista.

La mulți ani, VeDem Just!

Urmărește-ne:
0