VeDem Just – 5 ani de la înființare

În data de 10 decembrie 2015, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, cinci tineri jurişti au decis să fondeze o organizaţie nonguvernamentală care să se preocupe în special de educaţia juridică a copiilor şi tinerilor. Așa s-a născut asociaţia Voci pentru Democraţie şi Justiţie, cu un scop complex: promovarea libertăţii, întărirea democrației, susţinerea statului de drept, buna guvernare, promovarea şi apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

De-a lungul celor cinci ani de activitate, organizația a adoptat zeci de comunicate, a comentat proiecte de legi, a explicat legi și ordonanțe de Guvern (Legea pentru toți), a intervenit la CCR în cauze celebre, a combătut fake-news-urile (Antidezinformare). A format o comunitate a celor interesați de supremația legii, explicarea termenilor juridici și fenomenelor socio-juridice. A aderat la proiectul „Contract România”.

VeDem Just este promotor indiscutabil al educației juridice în învățământul preuniversitar: a susținut sute de ore de educație juridică în format fizic (EDUIURIS) și online (ȘaLaLa), a organizat prima tabără de educație juridică din România (Legal Academy), a înființat primul laborator de educație juridică într-un liceu, a organizat rețeaua națională a  profesorilor de educație juridică din România (Profu de juridică). Rezultatele sunt remarcabile: educația juridică se predă azi ca opțional în 93 de școli, a apărut primul ghid de educație juridică (Elevul și legea) distribuit gratuit la 26.000 de elevi, care este tradus în patru limbi străine și în limbajul semnelor. Proiectul a fost extins în Republica Moldova.

Asociația s-a implicat activ în campania anti-Covid19: a fondat mișcarea civică „Vă ajutăm din Cluj”, a produs 150.000 de viziere pentru cei din linia întâi, a fondat mișcarea civică „Plasma este viață” din Transilvania, este partener în proiectul „FarmaVoluntar” din Cluj.

Membrii și simpatizanții săi sunt acum 30 de juriști, cadre didactice și studenți. Noile proiecte ale sale pentru următorul an sunt: dezvoltarea aplicației de mobil „Lege-n-Dar. Gândește legal” și proiectul tematic „Școala de libertate”.

Mulțumim partenerilor care ne-au susținut. Mulțumim profesorilor și elevilor care ne-au primit în școlile lor. Mulțumim cetățenilor care ne-au încurajat și care au crezut în noi. VeDem Just merge mai departe.

Echipa VeDem Just

Urmărește-ne:
0