5 octombrie – Ziua Mondială a Profesorilor

Ziua de 5 octombrie a fost desemnată prin Rezoluția nr. 27/C/INF.7  a UNESCO din 1993  drept „Ziua Mondială a Profesorilor” (International/World Teachers’ Day) . Se subliniază, astfel, importanța și rolul jucat de cadrele didactice în întreaga lume, dar și responsabilitatea pe care o poartă pentru educarea generațiilor viitoare.

Această zi aminteşte că la data de 5 octombrie 1966 a fost adoptată  „Recomandarea UNESCO/OIM  privind statutul profesorilor” care stabilește criterii de referință cu privire la drepturile și responsabilitățile cadrelor didactice, precum și standarde pentru formarea inițială și cea continuă, recrutare, angajare și condiții de predare și învățare. Pentru profesorii din învățământul superior există o recomandare distinctă, adoptată în anul 1997.

În România, statutul personalului didactic este reglementat în dispoziţiile art. 162-229 din Legea nr. 198/2023 a învăţământului preuniversitar, respectiv ale art. 198-219 din Legea nr. 199/2023 a învăţământului superior. Codul-cadru de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar a fost aprobat prin Ordinul nr. 4831/2018 a ministrului educaţiei, iar Codul de etică şi deontologie profesională universitară este aprobat de către Senatul fiecărei universităţi.

5 octombrie a fost desemnată în România drept Ziua mondială a profesorului, prin HG nr. 680/1994, deşi Guvernul unei ţări nu are abilitatea de a desemna o zi mondială. Nu se confundă cu Ziua Internaţională a Educaţiei, stabilită de ONU pentru data de 24 ianuarie. Pe 5 iunie este Ziua Învăţătorului

Prin dispoziţiile art. 27 alin. (4) din Contractul colectiv de muncă pentru învăţământul preuniversitar se stabileşte că 5 iunie şi 5 octombrie sunt zile nelucrătoare pentru profesori.

Pagina dedicată: AICI; #WorldTeachersDay, #teachersday

Pentru a fi la curent cu zilele naţionale şi internaţionale, descărcaţi-vă în telefonul mobil aplicaţia gratuită „lege-n-Dar. Gândeşte legal” de la asociaţia VeDemJust.

Urmărește-ne:
0