
„Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului” (International Day of Commemoration in memory of the victims of the Holocaust) a fost stabilită prin Rezoluția A/RES/60/7 din 2005 de către AG a ONU. Rezoluția respinge negarea Holocaustului și încurajează țările să dezvolte programe educaționale despre ororile genocidului. De asemenea, condamnă intoleranța religioasă, incitarea, hărțuirea sau violența bazată pe originea etnică sau credința religioasă.
Se amintește, asfel, că în anul 1945, pe 27 ianuarie, a fost eliberat lagărul de la Auschwitz – Birkenau, din Polonia, în care și-au găsit sfârșitul peste un milion de oameni – evrei, populație Roma și Sinti. În astfel de lagăre, naziștii au practicat uciderea în masă a evreilor, prin gazare. Organizatorul genocidului, adică exterminarea în masă a unei populaţii, a fost locotenent-colonel Adolf Eichmann, judecat pentru crime de război în Israel, în 1961 şi condamnat la moarte. Unul dintre medicii SS de la Auschwitz a fost Josef Mengele, cunoscut drept „îngerul morții”. Acesta făcea inclusiv experimente pe adulți și copii.
Încă din anul 1966, în Germania, 27 ianuarie a fost stabilită drept ziua în care sunt comemorate victimele regimului nazist.
În România, infracțiunea de genocid contra umanității este sancționată de art. 438 Cod penal. Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea holocaustului este infracțiune, conform art.6 din OUG nr. 31/2002. Promovarea antisemitismului este interzisă și pedepsită de Legea nr. 157/2018. Discriminarea pe motiv etnic este sancționată de OG nr. 137/2000. Există o Strategie împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizare, instigare la ură.
Site dedicat: AICI.; #HolocaustRemembranceDay.