21 decembrie – Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România

Prin Legea nr. 198/2011, 21 decembrie a fost declarată Ziua Memoriei Victimelor Comunismului în România. Inițiativa a aparţinut Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, la care s-au alăturat 43 de asociații și personalități prestigioase (Mihai Şora, Sorin Ilieşiu, Vladimir Tismăneanu, Sorin Alexandrescu, Mircea Cărtărescu).

Revoluţia Română din anul 1989 a început la Timişoara, la 16 decembrie. Timişoara s-a declarat primul oraş liber de comunism la data de 20 decembrie. Pe data de 21 decembrie s-a organizat o mare adunare populară la Bucureşti, dar ceea ce ar fi trebuit să fie o manifestare de susţinere a regimului comunism şi a dictaturii Ceauşescu, s-a sfârşit prin a deveni o revoltă care a pus capăt acestora

Sintagma de „victime ale comunismului“ se referă nu doar la cei care și-au pierdut viața în 1989,  ci și la foștii deținuți politici din perioada 1945-1989, familiile celor arestati, date afară din casă, din școală și servici, soldații români luați prizonieri de Armata Roșie după 23 august 1944, dintre care mulți au murit în detenție, familiile acestora, strămutații din Banat în Bărăgan, oamenii siliți să muncească la Bicaz sau pe alte șantiere, țăranii uciși sau închiși în perioada colectivizării, subiecții proceselor politice deghizate în afaceri economice și cei internați forțat în azile psihiatrice, greviștii de pe Valea Jiului și de la Braşov deportați sub Ceaușescu, femeile decedate din cauza avorturilor ilegale, copiii îmbolnăviți cu SIDA. Comunismul a făcut în România un număr de 2.451.000 victime.

În anul 2006 s-a publicat Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România. Din anul 2005 funcţionează o instituţie specializată pentru investigarea și identificarea abuzurilor și încălcărilor drepturilor omului pe durata dictaturii proletariatului în România, sesizarea organelor îndreptățite să ia măsuri în aceste cazuri, precum și conservarea memoriei exilului românesc și în general a memoriei crimelor totalitarismului comunist de la noi și din lume: IICCMER. Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței se află la Sighet. În prezent, în România funcționează două partide comuniste.

Ana-Sorana Scutelnicu

Urmărește-ne:
0