2 iunie – Ziua Națională pentru Adopție

Prin Legea nr.21/2014 data de 2 iunie a fost instituită ca “Ziua Națională pentru Adopție”. Scopul este celebrarea familiilor adoptative, promovarea procedurii adopţiei pentru cei care vor să fie părinţi, conştientizarea nevoilor speciale pe care le au copiii din sistemul de protecţie socială.

Adopția este o modalitate prin care un copil lipsit de unul sau amândoi părinţii naturali devine printr-o procedură oficială copilul altei persoane şi, totodată, rudă cu neamurile acesteia. 

Legea care reglementează acest domeniu este Legea nr. 273/2004 – principiile care trebuie respectate obligatoriu în cursul procedurii de adopție; care este procedura de adopție; termenii pe care trebuie să îi îndeplinească atât adoptatorul cât și cel adoptat; persoanele care au sau nu dreptul de a adopta.

Pentru adopţia internaţională se aplică Convenţia asupra protecţiei copiilor şi cooperării în materia adopţiei internaţionale încheiată la Haga în 1993, ratificată de România prin Legea nr. 84/1994 şi Convenţia europeană revizuită în materia adopţiei de copii adoptată la Strasbourg în 2008 şi ratificată de România prin Legea nr. 138/2011. În România, instituția de stat care veghează la respectarea legislaţiei în domeniul adopţiei este ANDPDCA. Instituţiile care la nivel județean se ocupă de copiii abuzaţi, neglijaţi, abandonaţi sunt DGASPC. Anul trecut au fost abandonaţi în unităţi sanitare 431 de copii; doar o treime s-au întors în familia lor. Un număr de 45.000 de copii se află în grija statului în momentul de faţă; cei mai mulţi sunt din Bucureşti, Vaslui şi Constanţa.

Urmărește-ne:
0