124 de noi profesori pregătiți pentru educația juridică în școli

Asociația VeDem Just a organizat pentru cadrele didactice două noi sesiuni de instruire în domeniul legal. Profesorii astfel instruiți vor transmite elevilor cunoștințe actuale de educație juridică în cadrul școlilor din care fac parte.

Începând cu anul 2019, asociația VeDem Just a dezvoltat proiectul „Profu` de juridică”. Astfel, în cadrul unor cursuri intensive, cadrele didactice de la unități școlare din învățământul preuniversitar se familiarizează cu informațiile legale de bază. Ulterior, acestea vor fi transmise elevilor din școlile unde acești profesori sunt deja angajați, fie ca module în cadrul orelor de educație civică/socială sau de dirigenție, fie ca disciplină distinctă – opționalul de educație juridică.

Pentru cursurile din acest an au fost înscrise 124 de cadre didactice. În datele de 29-30 august 2022 respectiv 3-4 septembrie 2022, profesorii au fost instruiți de către Cristi Danileț (judecător) și Gianina Clop (consilier juridic). S-a discutat despre răspunderea penală și cea civilă, libertatea de exprimare și limitele ei, consumul și traficul de droguri și etnobotanice, traficul de persoane, pornografia infantilă, noul Regulament-cadru școlar, bullying, regulile de circulație, legitima apărare și portul de arme albe, violența domestică și ordinul de protecție, consecințele disciplinare și penale ale comiterii unor fapte ilicite. Cursurile s-au desfășurat online, au fost gratuite și participanții vor primi certificate din partea organizației.

Reamintim că anul trecut a fost votată Legea nr. 273/2021 care prevede că printre competențele-cheie care se vor dobândi de către elevii din învățământul primar și cel gimnazial vor fi și cele juridice. Pentru anul școlar care tocmai începe, Ministerul Educației nu a pus în aplicare această lege. Prin urmare, singura soluție de a acoperi nevoia de educare în domeniul legal este menținerea programelor de educație nonformală prin intermediul oamenilor legii (cum este EDUIURIS dezvoltat de VeDem Just sau FAST dezvoltat de UNBR) sau de educație formală de către profesori special instruiți (cum sunt participanții la programul VeDem Just). Ca și în anii trecuți, toți elevii care studiază în acest an educația juridică ca disciplină opțională vor primi gratuit ghidul „Elevul și Legea”.

Urmărește-ne:
0