10 dec – Ziua Internațională a Drepturilor Omului

Prin Rezoluția nr. 423 (V) din 1950, Adinarea Generală a ONU a declarat 10 decembrie drept „Ziua Internațională a Drepturilor Omului” (Human Rights Day) pentru a aminti că la data de 10 decembrie 1948, la Paris, AG a ONU a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, prin Rezoluţia 217 A (III) și pentru a crește eforturile în acest domeniu al progresului uman. 

DUDO este primul document care cuprinde drepturile fundamentale care trebuie să fie protejate la nivel universal și cuprinde standardele minime pe care să le îndeplinească orice țară.Ea este tradusă în 523 de limbi (record mondial al unui act internațional semnat de atât de multe state), inclusiv în limba română.  Istoric, explicații și resurse sunt disponivile AICI. Promovarea și protejarea drepturilor și libertăților fundamentale prescrise în DUDO revine Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului din cadrul ONU. 

România a semnat DUDO la 14 decembrie 1955, când a fost admisă în rândul statelor membre ONU. Pentru a face obligatorii prevederile sale ce aveau efect doar declarativ, DUDO a fost urmată de semnarea a două tratate, cu efect obligatoriu pentru statele semnatare: Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice, respectiv Pactul Internațional cu privire la Drepturile Economice, Sociale și Culturale, ambele din 1966, intrate în vigoare 10 ani mai târziu. Cele două Pacte au fost ratificate de România în anul 1974.

Site general: UDHR. Site special: HRD.; #humanrightsday.

Urmărește-ne:
0