10 mai – Ziua Independenței Naționale a României

Prin Legea nr. 189/2021 s-a decis ca ziua de 10 mai să fie sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României, zi de sărbătoare națională, lucrătoare.

Această zi glorifică trei momente istorice diferite: 

  • 10 mai 1866 – Carol Ludovic de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în fața deputaților români. El tocmai fusese ales domn de către populația cu drept de vot și apoi de către deputați;
  • 10 mai 1877 – Carol I promulgă Declarația prin care s-a proclamat Independența de Stat a României de către Senat și Adunarea Deputaților cu o zi mai devreme. Prin această declaraţie Principatele Unite intrau în războiul ruso-turc pentru a ieşi de sub suzeranitatea otomană. Armata română a trecut Dunărea în august 1877 și s-a alăturat armatei ţariste, alăturo de trupe cu voluntari sârbi, bulgari și muntenegreni. Otomanii sunt învinşi mai întâi la Plevna, apoi sunt cucerite pe rând cetăţile de la Rahova, Vidin, Smârdan și Belogradcik. La 3 martie 1878 este încheiat Tratatul de pace de la San Stefano, modificat în acelaşi an la Berlin, prin care Principatele Române sunt recunoscute ca stat independent, cedează Basarabia de sud către Rusia şi primesc partea de nord a Dobrogei, inclusiv Delta Dunării şi Insula Şerpilor;
  • 10 mai 1881 – România este proclamată Regat și are loc încoronarea lui Carol I drept rege. Coroana lui era de oțel, provenit de la un tun turcesc cucerit în Războiul de Independență din anul 1877. Carol a fost monarh timp de 48 de ani, cea mai lungă perioadă de domnie din istoria noastră.

Din 1866 şi până în 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţională a României, cunoscută sub numele de Ziua Regelui sau Ziua Monarhiei; imnul regelui este aici. În perioada comunistă, Ziua Națională a ţării a fost 23 august. În prezent, Constituţia declară România drept republică (art. 1), reprezentată de Preşedinte (art. 80), iar ziua naţională este 1 Decembrie (art. 12).

Urmărește-ne:
0